Stiže pojačanje za Ruse: Idu u rat zbog državljanstva?

Izvor: B92, 25.Jun.2023, 23:57

Stiže pojačanje za Ruse: Idu u rat zbog državljanstva?

Usled loše ekonomske situacije u Nepalu i nove politike regrutacije u Indiji, sve veći broj nepalskih vojnika - Gurki, pristupa ruskim oružanim snagama.

Neki od njih su čak i veterani nepalske vojske, dok je jedan od glavnih razloga za njihov odlazak u rusku vojsku mogućnost dobijanja ruskog državljanstva.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 16. maja potpisao dekret kojim se uprošćava procedura dobijanja ruskog državljanstva za stance koji pristupe ruskoj vojsci. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ta ponuda izuzetno je privlačna mladićima iz Nepala, gde je stopa nezaposlenosti izuzetno visoka.

Rusija strancima omogućava da potpišu ugovor na godinu dana kako bi mogli da učestvuju u Specijalnoj vojnoj operaciji. Jedna od pogodnosti tog ugovora je i mogućnost dobijanja ruskog državljanstva za borca i njegovu porodicu.

Na internetu se pojavilo više snimaka na kojima se vide nepalski regruti u ruskoj vojsci. Na nekim od njih se vidi kako regruti treniraju, a na drugima kako idu na lokaciju za obuku.

Jedan od mladića sa kojim je "Nepal Pres" razgovarao je iz regiona Koši. On je rekao da je studirao na Ruskom državnom univerzitetu, ali da je njegova viza bila blizu isteka. Objašnjava da je nakon završetka studija imao dve opcije – ili da se vrati u Nepal i ostane nezaposlen ili da se zaposli u ruskoj vojsci.

"Oni nas uče kako da koristimo savremeno oružje. Obuka traje tokom čitavog dana, a nekad i noću. Čak i tokom obuke dobijamo platu od oko 50.000 nepalskih rupija (oko 350 evra), kao i osiguranje. Nakon godinu dana dobijamo i državljanstvo. Ako ne poginem, planiram da živim ovde", rekao je taj nepalski regrut.

Nepalski general u penziji Binož Basniat rekao je za "Jurejžan tajms" da "nakon završetka školovanja, veliki broj mladih traži posao, ali ne uspeva da ga pronađe u Nepalu".

"Porastao je broj mladih koji žele da odu u druge zemlje u potrazi za poslom i prilikama", dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.