Stiže, pojačan nivo borbene gotovosti

Izvor: B92, 02.Avg.2022, 07:46

Stiže, pojačan nivo borbene gotovosti

Predsednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi stigla je danas u Maleziju u okviru svoje azijske turneje u kojoj treba da poseti i Tajvan.

Međutim, ta poseta bi mogla da dovede do eskalacije tenzija sa Pekingom, koji tu teritoriju smatra za svoju te posetu visoke američke zvaničnice vidi kao podršku SAD za nezavisnost Tajvana.

Iako nije bilo zvaničnih najava da će Pelosi posetiti Tajvan, lokalni mediji izvestili su da će ona doputovati u Tajpej večeras, čime >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi postala najviši američki zvaničnik u poseti toj zemlji tokom više od 25 godina.

Danas se oglasio i tajvanski premijer Su Ceng-čang koji je rekao da njegova zemlja srdačno dočekuje goste iz inostranstva, a upitan za potencijalnu posetu Pelosi, on je rekao da će Tajvan napraviti "najprikladnije aranžmane" za takve goste i poštovati njihove planove, prenosi Rojters.

U međuvremenu, Ministarstvo odbrane Tajvana pojačalo je nivo borbene gotovosti od danas do četvrtka popodne, javlja zvanična novinska agencija Tajvana, pozivajući se na neimenovane izvora.

Takođe, saopšteno je i da je međunarodni aerodrom u Tajpeju primio preteće pismo u kojem se navodi da će biti postavljene tri eksplozivne naprave kako bi se sprečio dolazak predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa. Navodi se koš i da je preteće pismo stiglo u dva sata ujutru, uz priloženu fotografiju terminala tri tog aerodroma.

Prema navodima jednog od izvora britanske agencije, kineski borbeni avioni leteli su jutros u blizini središnje linije, koja deli Tajvanski moreuz, što je neuobičajen potez koji je izvor opisao kao "veoma provokativan". Kina, koja Tajvan smatra svojom teritorijom, upozorila je na posledice, rekavši da njena vojska "više neće sedeti skrštenih ruku" ako Pelosi nastavi turneju.

Bela kuća je osudila tu retoriku Pekinga, rekavši da SAD ne interesuje produbljivanje tenzija sa Kinom i da "neće zagristi mamac niti zveckati oružjem".

Američki državni sekretar Antoni Blinken pozvao je Kinu da se "ponaša odgovorno'' u slučaju da Pelosi nastavi posetu. "Ako se poseta desi, a Kina pokuša da stvori neku vrstu krize ili na drugi način eskalira tenzije, to bi bilo u potpunosti na Pekingu", rekao je on novinarima u sedištu UN u Njujorku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pelosi stigla u Maleziju, tenzije rastu zbog posete Tajvanu

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Avg.2022

Predsednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi stigla je danas u Maleziju u drugom delu svoje azijske turneje u kojoj treba da poseti i Tajvan, što bi moglo da dovede do eskalacije tenzija sa Pekingom.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.