Stiže nam snežna oluja: Očekujte metar snega, region će biti zavejan

Izvor: B92, 24.Feb.2024, 15:17

Stiže nam snežna oluja: Očekujte metar snega, region će biti zavejan

Deo Evrope i našeg područja pod uticajem je snažne ciklonske aktivnosti.

Subota je donela i nastanak sekundarnog ciklona u Đenovskom zalivu, a on utiče na oblast Alpa, Italije, Jadrana i njegovog zaleđa.

Prvog dana vikenda veoma obilne padavine pogodile su oblast Alpa, u obilne kiše, dok je iznad 1500 metara nadmorske visine vejao sneg, uz olujne vetrove.

Jako nevreme prvog već u petak zahvatilo je Sloveniju, pa je tokom subote širom Slovenije palo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << puno kiše. Na severozapadu, zapadu i jugozapadu zemlje palo je i više od 200 litara kiše po kvadratnom metru.

Zbog veoma obilnih padavina, u svim predelima Slovenije beleži se nagli i višemetarski rast, uz opasnost i od poplava, ali dobra vest je da je u prethodnom periodu zabeležena suša, pa su rečna korita pripremljena za prihvat ogromne količine atmosferske vode.

Istovremeno, iznad 1500 metara nadmorske visine na zapadu i severozapadu Slovenije vejao je sneg, a palo je čak od 70 do 100 cm snega, pa tako predeli oko 1600 metara mere i do 2 metra snega, a Krederica i predeli iznad 2000 metara i do 310-320 cm snega, dok je pre padavina bilo oko 200 cm.

Sneg je bio povremeno praćen i grmljavinom, što je uobičajeno za ove predele, a i zbog blizine Jadrana. Pored obilnog snega, više planine zahvatio je i orkanski vetar sa udarima od 150 km/h, uz pravu vejavciu i mećavu.

Inače, sneg sa grmljavinom uobičajena je pojava u predelima gde ima idealnih uslobva za to. U Evropi se najčešće javlja na južnim i istočnim predelima Alpa, u oblasti Dinarida i duž Jadranske obale, odnosno na planinama iznad Jadrana, kao i na planinama duž zapadne i jugozapadne obale Norveške. Česta je pojava i u Severnoj Americi pri prodoru ledene vazdušne mase, uz hladni front, a skoro je svakodnevna pojava zimi na istočnoj obali Japana

Iako retka, ova pojava moguća je i u Srbiji, pa ne treba se čuditi o potpuno prirodnoj pojavi snega sa grmljavinom.

Ono što je interesantno, veoma je oštra granica između predela sa i bez snega i to zbog veoma toplog vremena. Nulta izoterma nalazi se na oko 1400 metara, pa svi predeli do te visine su imali obilnu kišu, a iznad 1500 metara već visinu snega od preko 100 cm.

Nevreme u Sloveniji slabi i sledi stabilizacija, a sada se olujni sistem premestio južnije i na udaru veoma obilnih padavina su jug Dalmacije, Hercegovine i Crna Gora.

Celu ovu oblast, predele i uz Jadran, ali i njegovo zaleđe zahvatile su veoma obilne kiše, a očekuju se i snažni pljuskovi sa grmljavinom.

Očekuje se da padne i više od 100 litara kiše, lokalno i do 200 litara, a na jugozapadu Crne Gore, naročito na Orjenu i do 300 litara. Koliko su ovo ogromne količine kiše za dan-dva, govore podaci

Zbog toga se očekuje opasnost od urbanih poplava i bujica, a očekuju se i odroni.

Očekuje se nagli rast svih reka, ali dobra vest je da je prethodni period bio sušan, pa se beležni nizi vodostaj, ali svakako treba biti oprezan kod manjih bujičnih tokova.

Očekuje se i nagli rast u slivu Piva i Tare, Morače, Zete i Neretve.

Kada je reč o Srbiji, ne očekuje se opasnost od nevremena i obilnih padavina kao u regionu. Više kiše tokom vikenda biće na zapadu i jugozapadu, ali ni približnih količina kao u regionu. Svakako se očekuje nagli rast Ibra i Drine, ali nema opasnosti od poplava.

Veća opasnost očekuje se jakog južnog vetra, u košavskom području i na planinama sa olujnim udarima.

Kiša će padati i na višim planinama našeg regiona, naričito u zaleđu Jadrana i na Dinaridima, uz grmljavinske pljuskove, a sneg se očekuje samo na najvišim planinama, uglavnom iznad 1800-2000 metara nadmorske visine. Dakle, sitzacija sa snegom biće slična kao i u Sloveniji i na Alpima.

I dok će predele do 1800 metara nadmorske visine natapati i više nego obilna kipa, na najvišim planinama severne Hercegovine i u Crnoj Gori iznad 2000 metara nadmorske visine očekuje se veoma obilni sneg sa grmljavinom, pri čemu bi na Durmitoru, Bejalasici i na Prokletijama palo od 50 do 70 cm snega, lokalno i do jedan metar, tako da će se i u ovim predelima nalaziti oštra granica između predela sa i bez snega, a tamo gde snega bude bilo, biće ga u obilnim količinama.

Inače, širom Crne Gore očekuje se jak, na udare i olujni južni vetar, na planinama i na primorju sa udarima i od 100 km/h.

Olujni južni vetar podizaće i višemetarske talase i plaviti obalna područja.

Jako južno strujanje doneće i čestice pustinjskog peska iz Sahare, pa se očekuje prljava kiša.

S obzirom na veoma izraženo južno strujanje, biće i veoma toplo vreme, uz temperature na severu od 5 do 13°C, a na jugu i na primorju od 12 do 18°C, koliko se očekuje i na području Podgorice.

Obilne padavine i grmljavinske oluje pogidiće i jug i sever Crne Gore, ali daleko manje padavina očekuje se na severu zemlje, a intenzivnijih grmljavinskih procesa biće u oblasti Jadrana, u zaleđu, u centralnim, zapadnim i istočnim predelima zemlje. Slična situacija očekuje se i na jugu Dalmacije i na jugu Hercegovine.

Inače, obilne padavine i grmljavinske oluje biće posledica orografije, jer kako se područje nalazi u prednjem sektoru ciklonu, preovladavaju južna strujanja, a kada vlažne vazdušne mase sa Jadrana udare o visoke primorske planine Dinarida, dolazi do naglog uzdizanja vazduha, kondenzacije i stvaranja moćnih oluja i ekstremno obilnih padavina.

Nakon vikenda sa veoma obilnim padavinama, ponedeljak će doneti stabilizaciju vremena i prestanak padavina, ali i slabljenje vetra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.