Stiže nam LEDENI TALAS SA ARKTIKA, evo KOLIKO će trajati: Danas TOPLO, uveče nas čeka VELIKI PAD TEMPERATURE

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Okt.2019, 05:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stiže nam LEDENI TALAS SA ARKTIKA, evo KOLIKO će trajati: Danas TOPLO, uveče nas čeka VELIKI PAD TEMPERATURE

Pogledajte kakvo nas vreme očekuje danas.

Zahlađenje sa kišom i osetan pad temperature očekuje se u celoj zemlji u sredu uveče, a od utorka naredne sedmice opet će uslediti lepo vreme i prema prognozama ovaj oktobar će biti topliji od proseka, uz prosečnu količinu padavina.

Kako je najavio meteorolog RHMZ-a Slobodan Sovilj, temperature koje su zabeležene ovih dana, a koje su čak i do 10 stepeni više od prosečnih vrednosti, zadržaće se tokom sutrašnjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dana.

Sovilj dodaje da nas zahlađenje sa kišom i osetan pad temperature očekuje u sredu uveče za šta je, pojašnjava, "kriv" prodor veoma hladnog artičkog vazduha, koji će preko britanskih ostrva, zapadne i srednje Evrope strujati prema Balkanu.

- Ovo zahlađenje severnim Alpima doneće sneg, severnom i centralnom delu Mediterana intenzivne pljuskove praćene grmljavinom, a našem području kišu i zahlađenje za 10 do 15 stepeni - kaže Sovilj.

Kiša će početi najpre u Bačkoj u sredu uveče, navodi Sovilj i dodaje da će se u toku noći naoblačenje proširiti na zapadnu Srbiju, Srem i Banat, a u četvrtak ujutru na sve ostale krajeve Srbije, uslovljavajući pad temperature za 10 do 15 stepeni.

Navodi da će se hladnije vreme zadržati sve do kraja sedmice tako da ćemo od petka do nedelje imati maksimalnu temperaturu između 12 i 17 stepeni na području Srbije.

- U petak nas očekuje prestanak padavina, ali će slabih i kratkotrajnih još biti u subotu, nedelju i ponedeljak", kaže Sovilj i dodaje da će najviše kiše pasti u četvrtak, zbog čega će na snazi biti žuti meteoalarm, koji podrazumeva količinu kiše veću od 20 litara po kvadratnom metru za period od 12 sati.

Naredne nedelje od utorka ponovo nas očekuje porast temperature i lepše vreme.

Tako će u oktobru srednja temperatura vazduha biti za jedan stepen iznad višegodišnjeg proseka.

Očekuje se da srednja maksimalna temperatura, bar u nižim predelima bude između 21 i 23 stepena, a u planinskim predelima u zavisnosti od nadmorske visine od 11 do 18 stepe, a količina padavina u većini mesta prognozirana je od 40 do 60 litara kiše po kvadratnom metru.

Što se tiče pojave mraza, prognozirano je jedan do četiri mrazna dana, kaže Sovilj i dodaje da je to malo više u odnosu na septembar kada je bilo tri mrazna dana na području Srbije.

- U svakom slučaju biće toplijih i hladnijih perioda, odnosno značajnijih variranja temperature vazduha, što je i uobičajeno za ovo doba godine - zaključuje Sovilj.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

STIŽE ZAHLAĐENJE Večeras kiša i drastičan PAD TEMPERATURE, a na planinama je moguć SNEG

Izvor: Blic, 02.Okt.2019

Nakon toplih dana s temperaturama koje su dostizale 29. podeok, sledi zahlađenje praćeno kišom, jakim vetrom i drastičnim padom temperature. Hladan talas će pojedine delove Srbije da zahvati već večeras.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.