Stiže: Upozoreno 180 miliona ljudi

Izvor: B92, 27.Jul.2023, 21:47

Stiže: Upozoreno 180 miliona ljudi

Sve jači toplotni talas stiže danas u SAD i pokreće upozorenja o opasnostima koje predstavljaju velika vrućina i vlaga, što će potrajati najmanje do subote.

Nacionalna meteorološka služba je saopštila da to upozorenje važi za oko 180 miliona ljudi, ili oko polovinu stanovništva SAD, u poslednjim danima po vrućini rekordnog jula širom sveta, zbog temperatura znatno iznad 100 stepeni Farenhajta (37,8 stepeni Celzijusa), preneo je Rojters.

Zvaničnici u Njujorku, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vašingtonu, Filadelfiji i drugim velikim gradovima pozvali su ljude da izbegavaju rad ili igru napolju, da piju mnogo tečnosti i da obilaze svoje najbliže.

"Naredna četiri dana biće izuzetno vruća i treba voditi računa o sebi i o ljudima oko sebe", rekla je gradonačelnica Vašingtona Mjurijel Bauzer.

Očekuje se da će temperatura u prestonici SAD dostići 41,7 stepeni Celzijusa.

U Filadelfiji, zvaničnici su do subote proglasili vanredno stanje zbog toplote, i otvorili telefonsku liniju za pomoć starijim osobama, kao i centre za hlađenje, a pojačali su i brigu o beskućnicima.

Rashladni centri su takođe otvoreni širom Njujorka za one koji nemaju pristup klima-uređajima.

"Vrućina je smrtonosna, a klimatske promene čine ekstremne vrućine sve učestalijim i još opasnijim, posebno za ugrožene Njujorčane“, rekao je komesar za zdravstvo Njujorka Ešvin Vasan.

Rastuća učestalost i intenzitet loših vremenskih prilika simptomatični su za globalne klimatske promene izazvane ljudskim faktorom koje podstiču ekstreme, kažu stručnjaci iz ove oblasti, a očekuje se da će trenutni toplotni talasi potrajati do avgusta.

Prema meteorološkoj službi ovaj jun bio je najtopliji zabeležen u SAD od 1850. godine, što je takođe i 47. uzastopni jun i 532. uzastopni mesec sa temperaturama iznad proseka 20. veka.

Mesec jul ove godine takođe je rekordan po temperaturama na svetskom nivou, pa je recimo hiljade turista pobeglo od požara nastalih zbog velike vreline u Grčkoj, dok su temperature u na severozapadu Kine porasle na čak 52,2 stepena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

OPASNI TOPLOTNI TALAS STIGAO NA ISTOK SAD Zvaničnici upozorili ljude da izbegavaju rad napolju i da piju puno tečnosti

Izvor: Blic, 28.Jul.2023, 00:02

Sve jači toplotni talas stiže danas u istočni deo Sjedinjenih Američkih Država i pokreće upozorenja o opasnostima koje predstavljaju velika vrućina i vlaga, što će potrajati najmanje do subote.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.