Stišavanje epidemije budi izborne aktivnosti na Balkanu

Izvor: RTS, 25.Maj.2020, 06:10

Stišavanje epidemije budi izborne aktivnosti na Balkanu

Još na početku godine se zapravo znalo da će na Balkanu 2020. biti burna politička godina. U većini, epidemija je pomerila planirane izbore, pa će se na glasanje u junu. Analitičari nemaju dilemu da će vlastima u svim balkanskim državama borba sa koronavirusom biti jedna od najvažnijih tema u kampanji.
Dogovor dve najveće makednoske partije VMRO-DPMNE i SDSM oko datuma izbora u Sverenoj Makedoniji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << još nema. Međutim spekuliše se da se stavovi približavaju. Po svoj prilici Severnomakedonci će na birališta krajem juna ili početkom jula.

"Brži deo izbora odgovara sadašnjoj vlasti, ona je kao i većina vlasti u Evropi dobila neki poen zbog uspešnosti mera sa krizom korone, opozicija ima strategiju ukoliko se izbori održe tokom jeseni da će možda ekonomski talas posledica posle kovida ići u njihovu korist i onda je to ta borba koja se sad odvija", kaže Petar Arskovski, analitičar iz Severne Makedonije.
Međutim, kaže Arskovski, budući da međunarodna zajednica i SZO preporučuju da se pripreme za drugi talas na jesen, tako da će u Makedoniji ići sa pritiskom da se održe ranije. 
Iako se spkulisalo oko tri datuma, konačna odluka je da će Hrvati novi saziv Sabora birati 5. jula. Tri meseca pre ustavnog roka za izbore. Tamošnjim analitičarima glavna tema je popularnost vladajućeg HDZ-a.
"Sumnjivo je da dobiva, ako ih dobija dobiće nedovoljno za većinu pa će morati ponovo ići sa svojim vernim hristačama iz manjiskih stranaka koji su se zadnjih godina jako osramotili sa tom koalicijom ili u novu koaliciju sa Škorom", kaže Žarko Puhovski, analitičar iz Hrvatske.
Predugo je, kaže Puhovski, trajala čitava stvar, ima mesec i po do izbora, Sabor je raspušten pre nekoliko dana, a da nije donesen zakon o obnovi Zagreba pogođenim potresom što je veliki broj ljudi doživeo jako loše.  
Izbori u Srbiji Specifična kampanja još specifičniji izbori, tako ovdašnji analitičari gledaju na 21. jun kada će glasači u Srbiji birati nove poslanike. Prvi put u istoriji višestranačja prekinut je izborni proces, a po svoj prilici neće biti ni mitinga.
"Kada je reč o samom datumu, on je u Srbiji prevashodno bio diktiran pravnim razlogom, a ne političkim iako je jasno da svaka vladajuća stranka ima tu privilegiju da bira termin koji im odgovora", kaže Bojan Klačar iz Cesida.
Prema njegovim rečima, imaju vrlo stabilan rejting, već su na neki način bili u ozbiljnoj kampanji, uspešno su ili su relativno uspešno upravljali koronavirusom.
"Opozicija koja izlazi na izbore može da očekuje dobar rezultat samo ako se nametne kao sposobna alternativa trenutnoj vlasti, dok je situacija sa bojkot strankama nešto komplikovanija i čini se zapravo da su te stranke trenutno u nekoj vrsti borbe za zauzimanje što bolje startne pozicije posle ovih izbora", kaže Klačar. 
Na Kosovu i Metohiji i dalje se čeka odluka Ustavnog suda da li će u Prištini biti formirana nova Vlada ali i da li će biti novih izbora.
Neznatna većina političkih stranaka u kosovksoj skupštini je za formiranje nove Vlade dok su samoopredeljenje i demokratska partija za nove izbore. Za formiranje nove vlade je i Hašim Tači za kojeg prištinski mediji tvrde da ima pod kontorlom većinu sudija koji bi potvorili put da se formira nova vlada.
Crnogorci će na glasanje tek na jesen, za kada su i u Bosni i Hercegovini odloženi lokalni izbori.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.