Izvor: Nezavisne Novine, 02.Mar.2017, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štir: Nema arbitraže sa Slovenijom, Junker da se ne miješa

ZAGREB - Potpredsjednik hrvatske vlade i ministar spoljnih i evropskih poslova Davor Ivo Štir ocijenio je danas da je neprihvatljiv stav predsjednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera da je nužno da Hrvatska prihvati arbitražni postupak u graničnom sporu sa Slovenijom.

On je poručio da je, poslije odluke Hrvatskog sabora da se ta zemlja povuče iz arbitraže, to pitanje sada isključivo stvar bilateralnog dogovora.

Junker je u srijedu, uoči današnje posjete >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Sloveniji, rekao za agenciju STA da Komisija "podržava arbitražni proces koji je u interesu obje strane" i izrazio nadu da će "obje strane u cijelosti, bez uslovljavanja, poštovati odluku arbitraže kad do nje dođe".

Štir je, međutim, ocijenio da to potkopova autoritet EK jer, kako je rekao, nije u njenoj nadležnosti da rješava bilateralne granične sporove.

Štir je, obraćajući se novinarima u Sarajevu, podsjetio da je Hrvatski sabor donio jednoglasnu odluku o povlačenju iz postupka arbitraže poručivši da mora da se poštuje ta odluka.

"Hrvatski sabor je donio jednoglasnu odluku, Hrvatska se povukla iz arbitraže i to je gotova stvar. Ovo pitanje mora se sada rješiti na bilateralan način", smatra šef hrvatske diplomatije.

On je, istovremeno, pozvao opoziciju u sadašnjem sazivu Hrvatskog sabora da pokaže potrebno jedinstvo u sprovođenju ranije usvojenih zaključaka.

"Važno je da sada ne dođe do podjele oko ovog pitanja nego da se čuva duh konsenzusa kojim se jednoglasno donijela odluka u Hrvatskom saboru. Vjerujem da se kolege iz SDP-a neće ljutiti kada mi iz HDZ-a kažemo da je iznad Hrvatskog sabora samo Bog", zaključio je Štir.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.