Stipendije studentima sa invaliditetom

Izvor: RTS, 21.Avg.2009, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stipendije studentima sa invaliditetom

Uručeno 140 ugovora o stipendiranju studenata sa invaliditetom. Za stipendije iz gradskog budžeta izdvojeno skoro 32 miliona dinara. Mesečna stipendija 17.000 dinara. U Srbiji ima oko 500 studenata sa invaliditetom.

Zamenik gradonačelnika Beograda Milan Krkobabić i predstavnici grada uručili su 140 ugovora o stipendiranju studenata sa invaliditetom, za koje je iz gradskog budžeta izdvojeno skoro 32 miliona dinara.

"Naš zadatak je da posvetimo pažnju ovim mladim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ljudima i pomognemo im da što lakše prevaziđu probleme", rekao je sekretar Sekretarijata za socijalnu zaštitu Vladan Đukić.

Đukić je dodao da je mesečna stipendija 17.000 dinara, za 2.000 dinara više nego prošle godine, što za 2009. godinu iznosi ukupno 204.000 dinara po studentu.

Predstavnik udruženja paraplagičara Vukoman Bošković pohvalio je projekat i naveo da su studenti zasluženo dobili stipendije.

"Obrazovanje je preduslov za dobar život i u budućnosti očekujem da ovi mladi ljudi budu uspešni kada je u pitanju zapošljavanje", rekao je Bošković i dodao da "snaga duha treba da bude iznad mane tela".

Studentkinja Defektološkog fakulteta Maja Vencel rekla je Tanjugu da za nju stipendija znači dobro letovanje, nekoliko kredita i otplaćivanje Interneta i dodala da je vreme da se "probudi svest ljudi" koji ne žele da vide i čuju osobe sa invaliditetom.

"U ovom gradu ili vas ignorišu ili sažaljevaju i niko vas ne smatra za ravnopravnog člana društva", navela je Vencel.

Studenti su objasnili da je u Srbiji postojao projektat o personalnim asistentima uz finansijsku pomoć Vlade Irske i istakli da se nadaju da će i domaći sistem moći da im obezbedi takvu vrstu pomoći.

Program podrške studentima sa invaliditetom realizuje se od 2005. godine kada je gradsku stipendiju, u iznosu od po 11.000 dinara mesečno, dobio 71 student, a tada je iz budžeta grada bilo je izdvojeno 9.372.000 dinara.

U Srbiji ima oko 500 studenata sa invaliditetom, a samo u Beogradu ih je oko 300.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.