Stipendije samo za djevice

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Jan.2016, 22:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stipendije samo za djevice

Gradonačelnik jednog južnoafričkog grada odlučio je da ove godine stipendira samo one učenice koje su djevice, jer na ovaj način želi da ohrabri i podstakne druge djevojke na "potrebnost čistote, ali i posvećenosti obrazovanju".

Stipendije će biti isplaćivane sve dok djevojke budu donosile potvrdu o nevinosti.

Riječ je o stipendijama koje su uvedene prošle godine, a koje se dodjeljuju mladim djevojkama oblasti Utukela, koja se nalazi u provinciji Kva Zulu >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Natal, na istoku zemlje. Gradonačelnik Jabulani Mkonza svake godine dodjeljuje više od 100 stipendija za nadarene srednjoškolce, ali i studente.

Za one mlade djevojke koje se prijave za stipendiju, nudi se da na dobrovoljnoj osnovi urade test nevinosti, kao i da donose rezultate redovnih kontrola za vrijeme stipendiranja.

"Mi na ovaj način želimo da zahvalimo tim djevojkama jer se čuvaju od poroka kroz te tri godine srednjoškolskog obrazovanja, dakle, sve dok ne dobiju neku diploma", kaže Mkonza.

Dakle, stipendije će biti isplaćivane sve dok djevojke budu donosile potvrdu o nevinosti. Inače, gradske vlasti su se odlučile na ovaj korak zbog povećanog broja tinejdžerskih trudnoća, koje predstavljaju veliki problem za njihovu zajednicu. Ipak, ima i onih kojima je ovo bizarna praksa.

"I dok vjerujemo da su gradonačelnikove namjere dobre, ispada da tim djevojkama plaćate da ostanu nevine. To je veoma diskriminirajuće", izjavio je Mfanozelve Šozi, predsjedavajući Komisije za jednakost polova.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.