Prijava korupcije u zdravstvu SMS-om

Izvor: RTS, 04.Jul.2014, 09:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijava korupcije u zdravstvu SMS-om

U servis za prijavu korupcije u zdravstvu, za godinu dana koliko postoji, stiglo je oko hiljadu prijava. SMS servis je pokrenula organizacija "Srbija u pokretu", uz podršku Ministrastva zdravlja i Kancelarije za razvoj Ujedinjenih nacija.

Sudeći po prijavama koje su stigle putem SMS servisa, korupcije u zdravstvu ima u celoj Srbiji, jer gotovo da nema grada iz kog nisu stizale žalbe građana.

Najviše problema je u Beogradu što je očekivano s obzirom na to da u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << glavnom gradu ima najveći broj pacijenata, ali i najviše zdravstvenih ustanova.

Za ovih godinu dana stiglo je oko 1.000 prijava, a ljudi najčešće ukazuju na klasičnu korupciju, dakle traženje novca odnosno mita, to što lekari pacijente upućuju na privatne klinike gde honorarno rade, ali i korupciju pri zapošljavanju u zdravstvenim ustanovama

Ana Babović iz organizacije "Srbija u pokretu" je rekla da je u poslednjih godinu dana poslato 15 krivičnih prijava, kao i sedam obaveštelja o korupciji.

Međutim, kako je dodala, u nekim slučajevima građani su odustajali od prijave u fazi kada je trebalo da otkriju svoj identitet.

Babovićeva je istakla da je novi ministar rešio da se obračuna sa malom korupcijom.

"Važno je da dobijemo mnogo informacija da možemo da podnesemo krivične prijava", navela je Babovićeva i dodala da je potrebno ohrabriti ljude da prijave korupciju u zdravstvu.

Babovićeva je rekla da je u Beogradu lakše prijaviti korupciju, dok to u manjim mestima stvara određene probleme.

S obzirom na to da mnogi nikada ne odu u policiju i prijave korupciju, cilj SMS servisa je da se dođe do što više podataka u vezi sa problemom korupcije u zdravstvu.

Na ovaj način SMS-om i dalje mopžete prijaviti korupciju u zdravstvu na broj telefona SMS PRIJAVA: 061/24-444-24

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Na SMS broj stiglo oko 1.000 prijava korupcije u zdravstvu

Izvor: Blic, 04.Jul.2014

U SMS servis za prijavu korupcije u zdravstvu za godinu dana stiglo je oko hiljadu prijava gradjana, na osnovu kojih je pokrenuto 15 krivičnih prijava, izjavila je izvršna direktorka UG "Srbija u pokretu" Ana Babović. ..Babović je za RTS rekla da je najviše pritužbi stiglo iz Beograda, što je...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.