Stiglo je troglavo čudovište iz pakla; Očekuje se preko 60.000 mrtvih, a zahvaćena je i Srbija

Izvor: B92, 13.Jul.2023, 08:42

Stiglo je "troglavo čudovište iz pakla"; Očekuje se preko 60.000 mrtvih, a zahvaćena je i Srbija

Toplotni talas zahvatio delove južne Evrope i severozapadne Afrike. Prognozira se da će narednih dana u tim delovima sveta biti zabeležene rekordne temperature.

Očekuje se da će temperature premašiti 40 stepeni Celzijusa u delovima Španije, Francuske, Grčke, Hrvatske i Turske, prenosi BBC.

U Italiji bi temperature mogle dostići i do 48,8 stepeni, a crveno upozorenje izdato je za 10 gradova, uključujući Firencu i Rim.

Jedan muškarac u četrdesetim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godinama je u utorak umro od toplote na severu Italije.

Italijanski mediji preneli su da je taj radnik farbao pešački prelaz u gradu Lodi, u blizini Milana, pre nego što je kolabirao od vrućine. Prebačen je u bolnicu gde je kasnije preminuo.

"Suočavamo se sa nepodnošljivim toplotnim talasom", napisao je italijanski političar Nikola Fratojani na Tviteru.

Nekoliko turista u zemlji već se srušilo zbog toplotnog udara, uključujući Britanca ispred Koloseuma u ​​Rimu.

Prognozira se da će toplotni talas koje je Italijansko meteorološko društvo nazvalo "Kerber" po troglavom čudovištu grčke mitologije, opisanom i u Danteovom paklu, izazvati ekstremne uslove u narednih nekoliko dana.

Najviše temperature očekuju se sutra.

U Pragu se isto u subotu očekuje oko 36 stepeni što je znatno više od proseka od 24 stepena za jul.

Najviša temperatura u Evropi od 48,8 stepeni zabeležena je u blizini Sirakuze na italijanskom ostrvu Sicilija u avgustu 2021. godine.

Više od 60.000 ljudi umrlo je u Evropi od posledica vrućine prošle godine. Strahuje se da bi ovaj toplotni talas mogao izazvati mnogo više smrtnih slučajeva ovog leta.

Toplotni talas je period u kome su temperature više nego što se očekuje za to doba godine.

Stručnjaci navode da su periodi izuzetno toplog vremena sve češći i da je zbog klimatskih promena normalno da se beleže rekordne temperature.

RHMZ je izdao čak četiri upozorenja za Srbiju. Prvo se odnosi na veoma visoke temperature i ono glasi: "Tokom druge dekade jula u Srbiji veoma toplo. Danas maksimalna temperatura od 34 do 40 °S. Temperatura će u petak biti u kratkotrajnom padu (za 5 do 7 stepeni), a zatim će ponovo uslediti porast temperature, pa se u nedelјu i u prvoj polovini naredne sedmice ponovo očekuju dnevni maksimumi od 35 do 40 °S. U velikim gradovima očekuju se i tropske noći sa minimalnim temperaturama iznad 20 °S."

Takođe, izdato je i upozorenje za područje Vojvodine na vremenske nepogode, jer se posle podne u tom delu naše zemlje očekuje pojava vremenskih nepogoda: jaki plјuskovi, grmlјavina, lokalno grad i olujni vetar.

Upozorenje je izdato i za Beograd. "Tokom druge dekade jula u Beogradu veoma toplo. Danas maksimalna temperatura oko 38 °S. Temperatura će u petak biti u kratkotrajnom padu (za 5 do 7 stepeni), u subotu oko 35 °S, a u nedelјu i u prvom delu naredne sedmice ponovo od 38 do 40 °S", navodi RHMZ.

Takođe, nevreme se očekuje i na području Beograda, i to večeras.

RHMZ je upalio i crveni meteoalarm skoro za selu Srbiju, zbog ekstremno visokih temperatura. Takođe, narandžasti meteo alarm upaljen je zbog kiše i grmljavine, dok je žuto upozorenja na snazi zbog vetra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.