Stigli prasići, stigla golema radost

Izvor: Vesti-online.com, 19.Apr.2016, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stigli prasići, stigla golema radost

Našem štićeniku Srbi Stankoviću, siromašnom i svojevremeno zlostavljanom mladom ovčaru u Makedoniji, a koji danas živi sa bratom Novicom u svom rodnom selu Kozji Dol kod Trgovišta, na krajnjem jugu Srbije, reporteri "Vesti" uručili stalnu novčanu donaciju za mesec april i maj od 200 AUD, kao i vanrednu od 300 AUD za kupovinu prasadi, dar stalnih dobrotvorki Milenke Latinčić i njene ćerke Tijane iz Sidneja, koja ne zaboravlja nevoljnike iz otadžbine.

- Sveta Bogorodica >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i Vaskrsli Gospod da čuvaju naše dobrotvorke. Ja i moj brat Novica, koji još hoda pomoću štaka zbog loma nožnog zgloba, želimo im dobro zdravlje, da blagodeti uđu u njihov dom, da ga zaštite i čuvaju. Hvala im za pažnju i pomoć. Prvo smo napravili svinjac, a sad kupismo i dva prasca koja ćemo da čuvamo za zimu. Bili smo na pijaci u susednom Trgovištu i srećom nađosmo dobre životinje - kaže ozareni Srba koji se ne odvaja od prasića. Još mu odzvanjaju reči koje su mu dopisnici "Vesti" preneli od Milenke da kupi prasce kako bi zimu dočekao sa bratom izvesnije, i uz kvalitetniju trpezu.

- Recite dragim dobrotvorkama da je svinjac po meri, da sam od komšija nabavio, za početak, koštice od šljiva koje su sačuvali nakon pravljenja rakije. Ima kopriva, kupićemo i stočne krme, biće hrane i za našu prasad - navodi Srba u čijem Kozjem Dolu žive uglavnom vremešni ljudi. Samo dvojica je mlađih, slažu se, druže i ispomažu. Srba ne može teške poslove da radi, ali one lakše ne odbija već prvi priskače komšijama u pomoć. Preporodio se zahvaljujući dobrotvorkama, pa sad je pun želja za životom. Raduje se svemu, sagrađenom svinjcu, prasićima, sklepanom omanjem plasteniku, raduje se što, onako bolešljiv može da radi, na taj način pre svega zaboravlja na patnje i ropstvo koje je kao dečak-ovčar proveo u susednoj Makedoniji.

Sa bratom Novicom, stanuju u staroj napuštenoj školi; soba je velika, bivša đačka učionica, dugačka i visoka, pa i leti moraju potpaljivati vatru na šporetu jer kuvaju, greju vodu za kupanje, pranje veša...

Zahvaljujući stalnim dobrotvorkama iz daleke Australije njihov život se promenio u mnogome nabolje. "Mnogo ih volim, pozdravite ih još jednom, puno, puno", poručuje Srba na rastanku.

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.