Stigla podrška: Iranski ratni brod uplavio u Crveno more

Izvor: B92, 01.Jan.2024, 22:47

Stigla podrška: Iranski ratni brod uplavio u Crveno more

Iranski ratni brod Alborz ušao je u Crveno more usred porasta tenzija na ključnoj brodskoj ruti usred rata između Izraela i Hamasa i napada na brodove Huta.

Prema poluzvaničnoj novinskoj agenciji Tasnim iranski ratni brodovi operišu na otvorenim vodama kako bi obezbedili brodske rute, borili se protiv piraterije i izvršavali druge zadatke od 2009. godine.

Jemenski Huti, koje podržava Iran, od novembra gađaju brodove u Crvenom moru kako bi pokazali svoju podršku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Hamasu u njegovom ratu sa Izraelom.

Kao odgovor, mnoge velike brodarske kompanije prešle su na dužu i skuplju rutu oko afričkog Rta dobre nade umesto da idu kroz Suecki kanal, koji nosi oko 12 odsto globalne trgovine.

Ratni brod Alborz ušao je u Crveno more kroz moreuz Bab al-Mandab, rekao je Tasnim, ne precizirajući kada. Na društvenim mrežama pojavili su se nepotvrđeni izveštaji da je stigla kasno u subotu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.