Stigla hitna poruka Prištini

Izvor: B92, 15.Feb.2021, 12:14

Stigla hitna poruka Prištini

Brisel -- Iz EU saopšteno da nove vlasti u Prištini, koje bi trebalo da se formiraju nakon prevremenih parlamentarnih izbora, moraju da nastave dijalog s Beogradom.

Podsetimo, u nedelju su na KiM odrfžaniprevremeni parlamentarni izbori, na kojima je, prema preliminarnim podacima, pobedio pokret Samoopredeljenje, koji je dobio 47,9 odsto glasova i time obezbedio 55 poslaničkih mesta.

Lider >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tog pokreta Aljbin Kurti, međutim, kaže da njegovoj vladi, koju bude formirao, dijalog s Beogradom neće biti prioritet, odnosno da će mu to biti šesti ili sedmi prioritet.

Iz Brisela je međutim saopšteno da očekuju od novih vlasti u Prištini da se angažuju konstruktivno u nastavku dijaloga sa Beogradom i iskoriste priliku za postizanjem sveobuhvatnog sporazuma, poručili su šef diplomatije EU Žosep Borelj i evropski komesar za proširenje, Oliver Vraheji.

U zajedničkom saopštenju, nakon jučerašnjih izbora na Kosovu, Borelj i Varheji navode da će EU nastaviti da pruža podršku evropskom putu Kosvova, ali i podsetili na obaveze koje stoje pred budućim vlastima u Prištini.

”Od Kosova se zahteva napredak u reformama, kroz sporazum o Stabilizaciji i pridruživanju i Evropska reformska agenda, kao i regionalna sardanja. Evropski put Koosva vodi kroz sveobuhvatnu normalizaciju odnosa sa Srbijom i EU očekuje od novih vlasti konstruktivni angažaman na nastvaku dijaloga kome posreduje EU”, poručili su Borelj i Varheji.

U saopštenju se dodaje da će EU nastaviti da prati postizborne procese na Kosovu gde se očekuje formiranje Parlamenta, Vlade i izbor novog predsednika

Članica Bundestaga Renata Alt pozvala je Pokret Samoopredljenje Aljbina Kurtija, koji je osvojio najviše glasova na vanrednim parlamentarnim izborima na KiM, da se oslobodi ideoloških okova i nastavi dijalog sa Beogradom, osim ako ne želi veliko razočaranje nakon velikog optimizma.

Alt, inače članica parlamentarnog odbora za spoljne poslove i izvestilac Liberalne stranke za istočnu i jugoistočnu Evropu, istakla je da je skeptična prema "beskompromisnim stavovima" Kurtija.

"Bez političkog kompromisa Kurtija ne može biti trajnih rešenja, ovakav stav mogao bi da predstavlja veliki izazov u formiranju vlade. Ako Samoopedeljenje ne želi da veliko razočaranje usledi nakon velikog optimizma, mora se osloboditi ideoloških okova i nastaviti dijalog sa Beogradom. To je nezamenljivo za normalizaciju odnosa sa Srbijom i za kredibilan odnos sa evropskim diplomatama", poručila je Alt, piše portal Kosovo onlajn pozivajući se na prištnski portal Ekonomija onlajn.

Poslanica liberala ocenila je da pobeda Samoopredeljenja pokazuje koliko je velika želja za transformacijom na Kosovu.

"Svojim obećanjem da će se boriti protiv korupcije i lošeg ekonomskog upravljanja na održiv način, bivši premijer, Aljbin Kurti, podigao je velika očekivanja. Njegov kredibilitet zavisi od toga hoće li očekivanja ispuniti uprkos unutrašnjih političkih i ekonomskih poteškoćama", poručila je Alt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU: Nove vlasti u Prištini da nastave dijalog sa Beogradom

Izvor: RTS, 15.Feb.2021

EU očekuje od novih vlasti u Prištini da se angažuju konstruktivno u nastavku dijaloga sa Beogradom i iskoriste priliku za postizanje sveobuhvatnog sporazuma, poručili su šef diplomatije EU Žosep Borelj i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji. . U zajedničkom...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.