Stigla detaljna prognoza za januar: Sledi otopljenje, a evo kada stiže još jedan nalet snega

Izvor: B92, 10.Jan.2024, 15:38

Stigla detaljna prognoza za januar: Sledi otopljenje, a evo kada stiže još jedan nalet snega

Početak ove sedmice doneo je Srbiji pravo zimsko zahlađenje sa snegom, uz pad temperature i na vrednosti ispod 0°C.

U većini predela formirao se i manji snežni pokrivač, uglavnom od 1 do 10 cm, u Sremu i na Zlatiboru od 20 do 25 cm.

Nakon prestanka snega, Srbiju su zahvatili ledeni dani, uz maksimalne temperature ispod 0°C.

I sreda će doneti Srbiji ledeni dan, uz temperature od -4 do 0°C, u Beogradu do -2°C. Biće uglavnom sunčano.

Hladno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vreme nastaviće se sve do kraja ove sedmice, naročito ujutro i noću, uz umeren i jak mraz i minimalne temperature od -10 do -4°C, lokalno i do -12°C.

Tokom dana sunčanije. U četvrtak će se temperature kretati od -4 do 0°C, a na severu Vojvodine, u Negotinskoj Krajini i na krajnjem jugu Srbije do 4°C.

U petak i za vikend biće hladno, a u noći između petka i subote i u subotu u centralnim, istočnim i jugoistočnim predelima može biti i malo snega, ali se ne očekuju veće količine.

Iako će narednih dana biti sunčanije, usled hladnog vremena, manji snežni pokrivač zadržaće se do kraja sedmice.

Početak sledeće sedmice doneo bi Srbiji blago otopljenje, uz temperature oko 5°C.

Sve više bi jačala ciklonska aktivnost sa Atlantika, a sa ciklonom bi stizala i osetno toplija vazdušna masa sa jugozapada, a snežni pokrivač u nižim predelima već bi se u potpunosti otopio do ponedeljka.

Sredinom sledeće sedmice, odnosno oko 17. januara, u Srbiji bi bilo osetno toplije vreme, uz temperature i iznad 10°C, a ponegde bi bile i do 15-16°C. Očekuju se i izražena južna strujanja, uz pojačan južni vetar, a u košavskom području i na planinama jugoistočni vetar imao bi povremeno i olujne udare.

Sledeće sedmice biće uslova povremeno i za kišu, a snežni pokrivač bi se više otopio i na višim planinama.

Relativno toplo vreme zadržalo bi se do oko 20. januara, potom uz manji pad na 8 do 10°C, što je i dalje natprosečno toplo vreme, a sredina treća dekade januara donela bi zahlađenje i pad temperature na oko 0°C, pri čemu bi vreme bilo u skladu sa kalendarom, a kiša bi prešla u susnežicu i sneg.

Dakle, do kraja sedmice nad Srbijom se zadržava zimsko vreme, nakon čega bi sledeće sedmice došlo do otopljenja.

Ipak, treća dekada januara donela bi za sada zasigurno zahlađenje, pa i sneg u nižim predelima.

Iako su dugoročne prognoze manje pouzdane, sadašnji proračuni govore da se slično vreme očekuje i u nastavku zime, tako da će mališani i u nastavku zime, i pored povremenih otopljenja, imati periode kada bi zahlađenja donosila povremene snežne padavine.

Nažalost, aktuelni snežni pokrivač ne odlikuje se preteranom visinom, ali nakon prolećnog perioda, vreme u Srbiji je konačno u skladu sa kalendarom.

Zahlađenje koje je zahvatilo Srbiju potpuno je normalno i uobičajeno za naše područje u ovom delu godine. Nema mesta panici i potrebno je samo se prilagoditi aktuelnim vremenskim uslovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.