Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Feb.2019, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stid jači od želje za lečenjem

Mnoge žene muku muče jer ne mogu da kontrolišu mokrenje. Ova pojava je karakteristična za stariju populaciju, ali se neretko dešava i mlađima, zbog čega im je u priličnoj meri narušen kvalitet života.

Ponekad je dovoljno da se osoba malo jače nasmeje ili nakašlje pa da dođe do nemilog događaja. Stid koji osećaju zbog svega što im se dešava sprečava ih da odu lekaru. Povlače se u sebe, izbegavaju druženja i odlaske na javna mesta. U glavi im je misao da se to >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << može desiti "i tamo negde", a da neće uspeti da na vreme stignu do toaleta. Trpe i njihove partnerske veze, takođe zbog straha i stida da im se to može dogoditi tokom seksualnog odnosa.

A da li treba da se stide i trpe u nedogled ovo neprijatno stanje, i zbog čega uopšte dolazi do nekontrolisanog mokrenja, objašnjava urolog profesor dr Đorđe Nale iz Klinike za urologiju Kliničkog centra Srbije:

- Prema definiciji Internacionalnog udruženja za kontinenciju, nekontrolisano mokrenje nije odgovarajući naziv. Reč je o urinarnoj inkontinenciji, čestom zdravstvenom problemu kod žena, koja predstavlja nevoljni gubitak mokraće. Različite studije pokazuju da se ona kreće od 34 do 56 procenata, u zavisnosti od populacije koja je obuhvaćena istraživanjem. Pojedine studije pokazuju da od ovog problema pati čak 73 odsto pripadnica nežnijeg pola. Tačno je da takve žene urinarnu inkontinenciju doživljavaju kao nedostatak zdravlja, zbog čega osećaju sram, bes, pa čak upadaju i u depresiju.

* Šta je još karakteristično za njih?

- One gube samopouzdanje i izbegavaju socijalna okupljanja. Međutim, to nije sve. Osim psihičkih i socijalnih posledica veoma često se registruju i fizičke u vidu bakterijskih i gljivičnih infekcija, infekcija kože, pojave celulitisa... Tačno je i da se nevoljno mokrenje izuzetno štetno odražava na seksualni život. Istraživanja pokazuju da između 25 do 63 odsto ima poremećaj seksualne funkcije. Razlozi za to su bol, stres, strah od nevoljnog mokrenja prilikom seksualnog odnosa, nelagodnost usled neprijatnog mirisa mokraće, gubitak samopouzdanja...

* Šta dovodi do nevoljnog gubitka mokraće?

- Uzroci su brojni, a na osnovu njih određeni su i tipovi urinarne inkontinencije. Pa je tako kod stres urinarne inkontinencije nevoljni gubitak mokraće udružen sa povećanjem pritiska unutar trbušne duplje. Pritisak može da bude izazavan smehom, kijanjem, dizanjem tereta ili nekim drugim fizičkim naporom, pušenjem, gojaznošću, trudnoćom. U menopauzi se javlja zbog gubitka estrogena, a može i zbog prethodnih operacija na mokraćnim ili genitalnim organima, kao što je, primera radi, histerektomija, odnosno odstranjivanje materice.

* Koji su drugi tipovi po klasifikaciji?

- Drugi tip je urgentna urinarna inkontinencija, koja se javlja iznenada i povezana je sa neodložnom hitnošću pražnjenja bešike bez ikakve najave. Udružena je sa češćim mokrenjem tokom dana, kao i učestalim noćnim mokrenjem, koje osobu budi iz sna, a da ona ne uspeva na vreme da stigne do toaleta. To su svakako uznemiravajući simptomi koji narušavaju kvalitet života i normalno spavanje. Dolazi do gubitka sna, zbog čega osoba ne može dovoljno mentalno i fizički da se oporavi tokom spavanja, gubi koncentraciju, pamćenje, opažanje i druge kognitivne funkcije. Istovremeno, loše spavanje isprekidano noćnim mokrenjem dovodi i do pada imuniteta, insulinske rezistencije, odnosno poremećaja rada ćelija tkiva, kao i poremećaja metabolizma.

* Šta se kod ovog tipa nevoljnog pražnjenja, zapravo, dešava?

- Za vreme punjenja, mišić mokraćne bešike treba da je miran. Međutim, ako se on skuplja bez naše volje, javlja se iznenadna i nesavladiva želja za mokrenjem. Ta iznenadna potreba za mokrenjem, osim noću, može da se javi bilo gde tokom dana, u prodavnici, tokom šetnji, dok čekate autobus... Ukoliko se želja za mokrenjem ne savlada i bešika ne smiri, dolazi do nevoljnog curenja mokraće.

Takva situacija može da bude veoma neprijatna.

- U svakom slučaju izaziva strah i paniku zbog nemogućnosti bilo kakve kontrole sopstvene bešike. Za pacijenta takva situacija predstavlja veliki stres, jer izaziva osramoćenost, stid i osećaj bespomoćnosti. Takve osobe obično postaju depresivne, napete i ograničene u socijalnom pogledu. Nerado napuštaju kuću, uvek planiraju šta će da obuku, razmišljaju o tome gde je toalet, izbegavaju zabavne aktivnosti, ne žele da imaju seksualne odnose.

* Koja je još tipična urinarna inkontinencija?

- Postoji i mešovito nevoljno pražnjenje bešike koje predstavlja kombinaciju stres i urgentne urinarne inkontinencije. Osim toga, nevoljno mokrenje može da izazove i promena položaja tela, iz ležećeg u stojeći. Može da bude i stalno prisutna ili da osoba nije svesna kada se to dešava, što stvara posebno opterećenje i osećaj nesigurnosti. Kod vremešnih osoba javlja se i zbog lekova, fizioloških promena usled starenja i drugih faktora okoline.

* Na koji način se ovo stanje leči?

- Lečenje nevoljnog curenja mokraće kod stres urinarne inkontinencije obuhvata konzervativni i hirurški pristup. Konzervativni pristup ima za cilj jačanje mišića karličnog dna treningom ili električnom stimulacijom. Hirurškim lečenjem mokraćovod i vrat mokraćne bešike vraća se u prvobitno anatomsko stanje da bi fiziološka funkcija mokrenja mogla da se obavlja normalno, bez obzira na pritisak unutar trbušne duplje. Ovakav vid lečenja je uspešan u čak 95 odsto slučajeva. Intervencija je prilično komforna jer je na raspolaganju veliki broj operativnih hirurških tehnika, sa ležanjem u bolnici samo dva dana nakon operacije. S druge strane, urgentna urinarna inkontinencija se leči određenim lekovima, kao i električnom stimulacijom, ubrizgavanjem botulinumtoksina u mišić bešike, ali i operativnpo. I ovde je efikasnost lečenja na zavidnom nivou, što bi trebalo da žene sa nevoljnim mokrenjem podstakne da dođu na pregled što pre.

POGREŠNO MIŠLJENJE

Pogrešno je mišljenje da su nevoljno gubljenje mokraće, noćno mokrenje, učestalo mokrenje preko dana i iznenadni nagoni za mokrenjem sastavni deo procesa starenja. Ovo naglašavam, jer se dešava da zbog navedenih simptoma protekne i više godina pre nego što se pacijentkinja javi na pregled. A upravo zbog toga često izostaje pravovremena dijagnoza i odgovarajuća terapija. Mnoge žene se radije odlučuju da koriste pelene ili uloške za inkotinenciju, što takođe predstavlja neprijatnost i frustraciju, ali i finansijski izdatak. Zato, da bi na vreme rešile svoj problem, treba da prevaziđu svaku vrstu predrasuda i stid, odnosno da se ne libe da posete lekara - insistira dr Nale.

KEGELOVE VEŽBE

Ojačavanje mišića dna karlice može smanjiti problem sa nevoljnim gubljenjem mokraće i čestim nagonima za mokrenjem. Vežbe je osmislio poznati ginekolog akušer Arnold Kegel, a pokazale su se vrlo delotvornim ukoliko se pravilno izvode. One pomažu da se zadrži tonus mišića prilikom punjenja bešike i da bolje reaguju prilikom povećanja intratrbušnog pritiska.

1. Stisnite jako dno karlice kao da želite da zaustavite mokrenje. Zadržite kontrakciju pet sekundi, a zatim polako opustite mišiće. Vežbu ponovite 10 do 15 puta, više puta tokom dana, gde god vam to padne na pamet.

2. Lezite na leđa sa razmaknutim nogama i opustite gornji deo tela. Uvucite donji stomak, a donji deo karlice priljubite uz pod. Koncentrišite se na mišiće oko bešike i vagine, stavite ruku iznad stidne kosti i podignite se. Zadržite se u tom polažaju tri sekunde, pa se opustite. Vežbu ponovite 10 do 15 puta.

3. Zauzmite udoban položaj i zamislite da se vozite liftom na gore. Postepeno sve jače stežite mišiće dna karlice, a kada "krenete liftom na dole", mišiće postepeno opuštajte. Vežbanje završite stezanjem. Ponavljajte ih više puta.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.