Stefanovića u zatvor zbog izdaje

Izvor: Vesti-online.com, 14.Maj.2011, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanovića u zatvor zbog izdaje

Poseta šefa srpskog pregovaračkog tima Borka Stefanovića Prištini bila je nepotrebna i na svoj način znači posredno priznanje samoproklamovane države Kosovo, kaže Marko Jakšić, lider Demokratske stranke Srbije iz južne srpske pokrajine.

On tvrdi da su protesti članova Samoopredeljenja Aljbina Kurtija inscenirani i osuđuje Stefanovićeve izjave o podeli Kosmeta kao mogućoj temi. Za to bi, kaže Jakšić, šef srpskog pregovaračkog tima trebalo da ide u zatvor. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<

Mislite da poseta Stefanovića Prištini nije bila neophodna?

- To je posredno priznanje nezavisne države Kosovo. I sama poseta američkoj ambasadi je dokaz da se Beograd složio s nezavisnom državom. Treba uzeti u obzir i da je Borko Stefanović politički direktor u Ministarstvu spoljnih poslova, ukazuje je reč o bilaterarnoj poseti. Naravno da to nama ne treba i ne ide u prilog, i ostaje samo pitanje da je Stefanović eksplicitno ili i implicitno priznao Kosovo.

Očekujete li dolazak prištinske delegacije u Beograd?

- Zbog Evropske unije i jedna i druga strana će se potruditi da naprave dobre i prijateljske odnose. A činjenica je da su razgovori Beograda i Prištine međudržavni, iako srpska vlast to neće nikada da prizna.

Ali njegova poseta je izazvala negodovanje i proteste?

- Ono što se dešavalo je zapravo obavezan dekor Aljbina Kurtija. Mi smo taj politički folklor na Kosovu i Metohiji i ranije viđali, još u vreme Miloševića kada se pročulo da je ispuštan nekakav otrovni gas koji razlikuje Albance i Srbe, a truje samo ove prve. Znači, to su predstave da pokažu da je poseta Stefanovića nacionalna stvar Srbije. Podsetiću da je Kurti demonstrirao i kad je Euleks dolazio, iako ta misija nije statusno neutralna i radi u korist Albanaca.

Da li su tačne ocene da je Srbija ovim napravila pomak i da sebi dala bolju poziciju za pregovore?

- To su političke gluposti. Politički direktor u Ministarstvu spoljnih poslova ide u secesionistički deo države. Šta je to nego priznanje. To ne može da bude radna poseta, i neslužbena. Pa, nije otišao tamo da prodaje semenke i kikiriki, nego da na bilaterarnoj osnovi priča sa albanskom stranom o problemima u nezavisnoj državi.

Zašto ste reagovali i kad je najavljena spremnost razgovora i o podeli Kosova?

- Stvari su jasne. Kosovo je deo Srbije, i u Ustavu jasno piše da svako ko pogazi Ustav, i ugrozi suverenitet i teritorijalni integritet, može da dobije najmanje 10 godina zatvora. To što je Stefanović rekao je takozvani čin nacionalne veleizdaje. I da je ovo pravna država, javni tužilac morao bi da reaguje, ali, nažalost, državni aparat je podređen Tadićevom kabinetu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.