Stefanović: Značajne reforme u Ministarstvu unutrašnjih poslova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Okt.2019, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Značajne reforme u Ministarstvu unutrašnjih poslova

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da su poslednje četiri godine bile godine najznačajnijih reformi u Ministarstvu unutrašnjih poslova i najavio da će sutra u redove MUP-a stupiti još 677 novih policajaca.

"Hteli smo da pokažemo da se o zaposlenima ne brine samo kroz nabavku uniformi, vozila, novog naoružanja i povećanjem plata, već i kroz brigu o njihovom razvoju", poručio je Stefanović na konferenciji "Efekti reforme >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << upravljanja ljudskim resursima u MUP - Mi brinemo o ljudima koji brinu o bezbednosti građana".

Prema njegovim rečima, sistem karijernog napredovanja omogućio je svim zaposlenima da se dodatno obrazuju i školuju i da napreduju u skladu sa svojim zaslugama i rezultatima - saopštio je MUP.

"upravo zahvaljujući činjenici da su najbolji na najodgovornijim pozicijama poboljšani su rezultati, povećano poverenje građana i ojačan rad policije i njena efikasnost", rekao je Stefanović.

Ministar je istakao da se kvalitet vidi i kroz kandidate na Kriminalističko-policijskom univerzitetu i Centru za osnovnu policijsku obuku.

Danas imamo kandidate koji se takmiče, jer žele da rade u Ministarstvu unutrašnjih poslova“, rekao je Stefanović i dodao da je u prethodne četiri godine radni odnos u Ministarstvu zasnovalo oko 3.000 novih policajaca i vatrogasaca, tačnije diplomaca KPU i polaznika COPO i obuke za vatrogasce.

Od sutra 677 novih policajaca 

Ministar je najavio da će već sutra u redove MUP-a stupiti još 677 novih policajaca koji su završili COPO i dodao da je posebno ponosan na činjenicu da je Ministarstvo u ovoj godini zaposlilo i oko 180 članova porodica i dece poginulih i teško ranjenih kolega koji su se borili za Srbiju.

"Time smo hteli da pokažemo koliko poštujemo sve one ljude koji su ratovali za ovu zemlju, borili se protiv terorizma i kriminala, čija je hrabrost bila ogromna i koji su žrtvovali sopstveni život za odbranu Srbije", istakao je Stefanović.

Pomoćnik ministra i načelnik Sektora za ljudske resurse Katarina Tomašević istakla je da se Sektor za ljudske resurse, od 2015. godine kada je formiran, trudio da se iz administrativne i kadrovske službe transformiše u moderan sistem upravljanja ljudskim resursima.

Govoreći o rezultatima Sektora tokom četiri godine postojanja, Tomašević je istakla da je po prvi put na javnom konkursu izabran direktor policije, a nakon toga i na brojnim internim konkursima izabrani su načelnici policijskih uprava.

"Nastojali smo da prepoznamo i osmislimo najbolji model napredovanja koji će omogućiti karijerni razvoj policijskih službenika", istakla je Tomašević i dodala da je, takođe, uveden nov model ocenjivanja i izrađen Katalog sa opisima radnih mesta za policijske službenike.

Uvedene su, kako je rekla, i kategorije državnih službenika i nameštenika sa opisima poslova, a izvršena je i kategorizacija organizacionih jedinica Ministarstva.

„Na osnovu objektivnih kriterijuma baziranih na opisima poslova i zadacima radnog mesta sprovedena je reforma plata“, rekla je Tomašević i dodala da je uveden i psiho-test u proces selekcije, koji je u potpunosti automatizovan i isključuje mogućnost bilo kakvog uticaja.

Tomašević se zahvalila Švedskoj na nesebičnoj pomoći u reformskim procesima i dodala da je za uspeh reformi od izuzetnog značaja podrška koju je Sektoru za ljudske resurse pružao ministar Stefanović.

Savetnik u ambasadi Švedske Ola Anderson istakao je da Švedska pruža podršku Ministarstvu unutrašnjih poslova od 2004. godine i da je do sada pomogla sa oko 25 miliona evra u raznim oblastima.

"Jedna od glavnih stvari u reformi Ministarstva unutrašnjih poslova bilo je unapređenje organizacione efikasnosti MUP-a, što je na jedan integrisani način rađeno kroz pružanje podrške za dva ključna koncepta upravljanja" - upravljanje sredstvima i strateško planiranje“, rekao je Anderson.

Prema njegovim rečima, podignuti su kapaciteti za upravljanje i uvođenje novih koncepata, što je rezultiralo dobrom strategijom razvoja zaposlenih i to je pionirski rad u državnoj upravi u Srbiji, jer se postavlja temelj za karijerno napredovanje.

On je naveo da je Ministarstvo unutrašnjih poslova u ovom pogledu uzor drugim institucijama i dodao da su sprovedene reforme izuzetno značajne za ispunjavanje kriterijuma na putu Srbije ka Evropskoj uniji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Stefanović: Učinjene značajne reforme u MUP

Izvor: Blic, 10.Okt.2019

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da su poslednje četiri godine bile godine najznačajnijih reformi u Ministarstvu unutrašnjih poslova i najavio da će sutra u redove MUP-a stupiti još 677 novih policajaca.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.