Stefanović: Vojvođanska policija? Nadam se nikad

Izvor: B92, 18.Jan.2016, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Vojvođanska policija? Nadam se nikad

Beograd -- Nadam se da nikakve vojvođanske policije nikada neće biti, bio je odgovor ministra Nebojše Stefanovića na zahtev LSV o predlogu zakona o policiji.

Poslanici LSV predložili su amandmanom da bude formirana vojvođanska policija, što je Stefanović odbacio.

"Ja se nadam da nikakve vojvođanske policije nikada neće biti, biće srpske policije i srpska policija će biti u Vojvodini i u drugim delovima Srbije, jedna policija ove zemlje", rekao je Stefanović.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Poslanik LSV Dejan Čapo rekao je da želja te stranke nije stvaranje pararelnih snaga, već samo posebne organizacione jedinice za Vojvodinu, navodeći da je bezbednost u tom delu Srbije, dok je postojala vojvođanska policija, bila na visokom nivou.

Predlog LSV je da sedište te jedinice bude u Novom Sadu, a da je vodi sekretar koga na predlog pokrajinske vlade imenuje ministar unutrašnjih poslova.

"Mi ćemo se za vojvođnasku policiju izboriti kad-tad", rekao je Čapo.

Poslanik DS Dragan Šutanovac rekao je za predloženi zakon o policiji da je to "propuštena šansa da se reformiše policija".

On je predloženom zakonu zamerio što je u nadležnosti policije ostalo izdavanje vozačkih i saobraćajnih dozvola, koje mogu da se "spuste" na lokalni nivo, samo deklarativno opredeljenje za model policije u lokalnoj zajednici, te što nije jasno definisana uloga sektora za ljudske resurse.

"Neprihvatljivo je i da se diplomci Kriminalističko policijske akademije tretiraju kao diplomci ostalih fakulteta, svi koji upišu tu školu i prođu trijažu treba da budu primljeni na stalni rad u policiju. Zbog čega onda postoji ta ustanova ako zapošljavamo nekog sa fakulteta koji izdaju sumnjive diplome", rekao je Šutanovac.

Šutanovac smatra i da predloženim zakonom nije adekvatno tretiran sektor unutrašnje kontrole, koji mora da bude potpuno nezavisan i slobodan u radu, a pre svega finansijski nezavisan.

Ministar mu je, pored ostalog, odgovorio da zakon jasno propisuje prednost na konkursima za one koji završe Kriminalističko policijsku akademiju, a na primedbu o mogućnosti ministra da daje saglasnost na upotrebu specijalnih jedinica, rekao da se tu radi o finansijskom aspektu.

"Svaka upotreba Žandarmerije košta i ako imate nekontrolisanu upotrebu tih jedinica možemo da dođemo u situaciju da nemamo novca", rekao je Stefanović.

Poslanici vode objedinjenu raspravu o predloženom zakonu o policiji, o javnom redu i miru i o javnom okupljanju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Stefanović: Neće biti vojvođanske policije!

Izvor: OkRadio.rs, 18.Jan.2016

Nadam se da nikakve vojvođanske policije nikada neće biti, bio je odgovor ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića na zahtev LSV u skupštinskoj raspravi o predlogu zakona o policiji za uvođenje vojvođanske policije. Poslanici LSV predložili su amandmanom da bude formirana vojvođanska...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.