Stefanović: Više ulaganja u obrazovanje

Izvor: RTS, 14.Dec.2013, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Više ulaganja u obrazovanje

Država mora više da uloži u visoko obrazovanje, poručuje predsednik Skupštine Nebojša Stefanović i ističe da samo napornim radom i usavršavanjem možemo da uhvatimo korak s razvijenim svetom. Srbija će sve više biti prepoznatljiva po informacionim tehnologijama, ocenjuje Stefanović.

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da država mora više da uloži u visoko obrazovanje, a da samo napornim radom i usavršavanjem možemo da uhvatimo korak s razvijenim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << svetom.

Stefanović je na svečanoj akademiji povodom 65 godina od osnivanja Elektrotehničkog fakulteta rekao da se tu nalaze ljudi s vizijom, znanjem i sposobnošću i poručio da samo obrazovanjem možemo da se izborimo s teškom situacijom.

Prema njegovim rečima, Srbija će sve više biti prepoznatljiva po informacionoj tehnologiji, a znanje studenata ETF-a jeste i mora da bude novi trend i novo lice Srbije.

"Vaš zadatak je da vidite budućnost, a ne samo da idete k njoj", rekao je Stefanović i naveo da se sve više sarađuje s poznatim svetskim firmama u informacionoj tehnologiji, kao što su "Simens" i "Majkrosoft".

Poručio je studentima i profesorima fakulteta da će im utoliko biti lakše, jer u vlasti imaju ljude koji razumeju njihove potrebe.

Prema njegovim rečima, samo će sporazumi s naprednim sistemima kao što je "Mubadala" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, omogućiti i razvoj industrije, obrazovanja.

Stefanović je naglasio da će sporazum sa Mubadalom, koji je postigao prvi potpredsednik Vlade Srbije i lider SNS-a Aleksandar Vučić, omogućiti da diplomci fakulteta ne brinu za posao u zemlji i da budu predvodnici u svom poslu u regionu i svetu.

Ugovor o izgradnji centra za poluprovodnike 

Akademiji je prisustvovao i zamenik predsednika komiteta za saradnju sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima Mlađan Dinkić. Najavio je da će u narednim mesecima biti potpisan prvi ugovor za izgradnju naučno istraživačkog centra za poluprovodnike, odnosno čipove, koji će biti izgrađen u okviru naučno-tehnološkog parka na Zvezdari.

"To je prva faza, u kojoj će naši fakulteti u saradnji sa kompanijom Global faunderis, koja je čuvena u svetu jer ima fabrike u Americi, Nemačkoj i Singapuru, zajedno osnovati naučno-istraživački centar", rekao je Dinkić.

Prema njegovim rečima, ova investicija koštaće oko 100 miliona dolara, a sredstva će se koristiti za izgradnju čiste sobe za istraživanje poluprovodnika.

"Pored toga, ova kompanija će našim naučnicima dati da u narednih par godina, realizuju naučnoistraživačke projekte iz oblasti čipova, kako bi se pokazalo da li naši naučnici mogu da se uhvate u koštac sa savremenim izazovima iz ove oblasti", rekao je Dinkić.

Dinkić je ponovio i da se pregovara sa kompanijom "Mubadal"a, koja ima već tri fabrike čipova u svetu, da taj projekat napravimo i u Srbiji.

Međutim, kako je istakao, u takve projekte, vrednosti od tri do pet milijardi dolara ne ulazi se preko noći, niti bez provere da li je domaća nauka sposobna da takve projekte realizuje.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Moramo da uložimo u obrazovanje"

Izvor: B92, 14.Dec.2013

Beograd -- Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da država mora više da uloži u visoko obrazovanje...On je dodao da samo napornim radom i usavršavanjem možemo da uhvatimo korak s razvijenim svetom, uz ocenu da će Srbija sve više biti prepoznatljiva po informacionim...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.