Stefanović: Uhapšeno 79 osoba zbog korupcije, među njima bivši ministar

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Dec.2015, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Uhapšeno 79 osoba zbog korupcije, među njima bivši ministar

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da je u najopšežnijoj akciji u borbi protiv korupcije uhapseno 79 osoba među kojima su i bivši ministar Slobodan Milosavljević, dva pomoćnika ministra, direktori javnih preduzeć, biznismeni, a šteta iznosi više od 100 miliona evra.

"Među uhapšenima je jedan bivši minsitar, dva nekadašnja pomoćnika ministra, više predsednika opština, diraktora javnih preduzeća, biznismena", rekao je Stefanović. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

Stefanović je na konferenciji za novinare rekao da su istrage vođene od 2004. godine do danas, da će akcija biti nastavljena i da niko neće biti pošteđen.

Za još pet lica se traga, dodao je Stefanović i precizirao da su uhapšeni zbog korupcije u 20 razlicitih slučajeva.

U poslednjih godinu dana obavljen je navjeći deo posla, precizirao je Stefanović i dadao da su najveće zloupotrebe bile u vezi malverzacija sa građevinskim zemljištem.

"To su bukvalno milionske cifre u evrima i tu smo imali najviše ostećene budžete. Svako od koruputivnih dela štetno je iako nisu jednake štete u smislu novčanog iznosa, ali su u smislu društvene opasnosti jednako problematična ta dela", rekao je Stefanović.

Ministar je takođe rekao da će u redovnom postupku protiv još 39 lica biti podnete krivične prijave.

Stefanović je naglasio da su akcije sprovedene u cilju sprečavanja finansijskog kriminala i korupcije, kao i zloupotreba u državnim organima, a da je protiv uhapšenih podneto i više krivičnih prijava zbog osnovane sumnje da su od 2004. do danas počinili više krivičnih dela.

Reč je o krivičnim delima pranja novca, zloupotreba položaja, falsifikovanja isprava, falsifikovanja službenih isprava, navođenja na overavanje neistinitog sadržaja, primanja mita, nesavesnog rada u službi i zloupotreba u proceduri javnih nabavki.

Činjenjem tih dela naneta je šteta od 7,8 milijradi dinara, odnosno 100 mioliona evra budžetima Srbije i AP Vojvodine, Gradu Beogradu, Železari Smederovo, Republičkoj direkciji za imovinu, Dunav osiguranju, Ministarstvu poljoprivrede, Agenciji za borbu protiv korupcije i drugim organima.

Prema rečima ministra, jedan od najvažnijih ciljeva vlade je borba protiv korupcije, u čemu se neće stati i neće biti pošteđenih.

"Javnost može da očekuje da policija nastavi intenzivno da radi na rasvetljavaju slučajeva i neće dozvoliti da se bilo ko izvuče", rekao je Stefanović.

Najveći deo tereta podnele su kriminialistička policija i beogradska policija, a sa tužilaštvom se intenzivno radilo na rasvetljavanju tih slucajeva u pretnodnim mesecima, dodao je ministar.

Stefanović je rekao da je reč o vrlo čvrstim dokazima.

Istrage su vođene u različitim periodima, ali finalizacija je obavljena poslednjih godinu dana.

"U poslednjih godinu dana smo za sva dela prikupljali finalne dokaze i najveći deo posla je tada urađen", rekao je ministar.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.