Stefanović: Ugovor o NIS-u nije štetan

Izvor: Beta, 12.Avg.2014, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Ugovor o NIS-u nije štetan

BEOGRAD, 12. avgusta 2014. (Beta) - Potpredsednik Demokratske stranke (DS) Borislav Stefanović odbacio je u utorak optužbe da je ugovor o prodaji Naftne industrije Srbije (NIS) štetan po Srbiju i ocenio da je ta priča pokrenuta samo kako bi se "sakrili tajni ugovori" sadašnje vlasti s kompanijama iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Stefanović, koji je bio na čelu tima Srbije koji je sa ruskom stranom pregovarao o prodaji NIS-a, kazao je za agenciju Beta da taj ugovor nije štetan po >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << Srbiju, za razliku od ugovora koje postiže vlada koju predvodi Srpska napredna stranka.

Prema njegovim rečima, ugovor o NIS-u proistekao je iz krovnog energetskog sporazuma Srbije i Rusije, dogovorenog u vrhu dve države.

"Ugovor je ratifikovan i u Skupštini Srbije. Za njega su glasali i tadašnji radikali koje je predvodio Tomislav Nikolić. I to oni dobro znaju, ali sada pokreću to pitanje kako bi sakrili svoje tajne ugovore koji su zaista tajni, za razliku od onih koje smo mi postizali", rekao je Stefanović.

Komentarišući osnivanje specijalnog istražnog tima u policiji koji će ispitati privatizaciju NIS-a, potpredsednik DS-a je ocenio da je suštinski reč o zloupotrebi policije.

"Ali, ja ću se naravno odazvati svakom pozivu jer mi je cilj da se utvrdi istina. Medjutim, ako hoće punu istragu, što ne pozovu i vrh Ruske Federacije i direktore Gasproma", naveo je Stefanović.

Dodao je da je njegov zadatak bio samo da operacionalizuje stvari dogovorene krovnim sporazumom dve strane.

"Mi smo se trudili da zaštitimo prava zaposlenih i ubacimo spocijalnu komponentu u ugovor, kao i da oročimo stvari vezane za (gasovod) Južni tok i modernizaciju rafinerije", rekao je Stefanović i dodao da se ruska strana stalno pozivala na krovni sporazum i nije želela ni da raspravlja o pitanjima kakva je, na primer, bila rudna renta.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, kako je u ponedeljak saopštilo njegovo ministarstvo, formirao je specijalni istražni tim koji će ispitati sve činjenice i okolnosti vezane za privatizaciju NIS-a.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Ispitati sve uključene u energetski sporazum

Izvor: Beta, 12.Avg.2014

BEOGRAD, 12. avgusta 2014. (Beta) - Nevladina organizacija Transparentnost Srbija saopštila je u utorak da bi ispitivanje privatizacije Naftne industrije Srbije (NIS) trebalo da obuhvati sve koji su pregovarali i zaključili energetski sporazum s Rusijom...Iz vesti iz Ministarstva unutrašnjih poslova...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.