Stefanović: Snažan odgovor na terorizam

Izvor: Mondo, 24.Maj.2016, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Snažan odgovor na terorizam

Odgovor na terorizam mora bit snažan na nacionalnom i međunarodnom nivou, kaže ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Foto: Tanjug, Zoran Žestić

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas na VII Međunarodnom sastanku visokih predstavnika zaduženih za pitanja bezbednosti u Groznom, da odgovor na terorizam mora biti snažan, kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou, pre svega kroz uzajamnu pomoć i saradnju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<
"Terorizam je globalni problem. Čvršća saradnja i blagovremena razmena bezbednosno interesantnih informacija veoma je važna za suprotstavljanje svim izazovima koji nas očekuju. Moramo kontinuirano da razmenjujemo sva raspoloživa saznanja i da sprovodimo koordinirane aktivnosti u cilju suzbijanja potencijalnih pretnji", rekao je Stefanović.

Ministar je istakao da je Srbija čvrsto opredeljena da se angažuje u svim procesima regionalne i međunarodne bezbednosti i da u okviru svojih mogućnosti pruži pun doprinos stabilnosti, kroz punu saradnju sa međunarodnim partnerima, navodi se u saopštenju MUP-a.

"Cilj naše zemlje je da smanjimo propagiranje radikalnih ideologija i sprečimo regrutaciju potencijalnih terorista, da presečemo kanale finansiranja i komuniciranja, osujetimo planiranje i izvršenje njihovih planova i da ih, na kraju, krivično procesuiramo", naglasio je Stefanović.

Potencijalni rizik po bezbednost Srbije, kako je naveo, predstavlja opasnost od povratka srpskih državljana sa stranih ratišta, naročito od povratka džihadista iz Sirije i Iraka, koji su se borili u okviru neke od terorističkih organizacija koje deluju na tom prostoru.

Ministar je upozorio da postoji opasnost da te osobe po povratku nastave da vrše dalju radikalizaciju i dodao da su, zbog učestvovanja u ratnim sukobima u Siriji i Iraku, podignute optužnice protiv sedam naših državljana za krivično delo terorističko udruživanje.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije je u proteklom periodu uložilo značajne napore u borbi protiv terorizma. Akcenat našeg rada je na ranom otkrivanja onih lica koja žele da idu na strana ratišta, na evidentiranju naših građana koji već borave na nekom od ratišta, kao i praćenju aktivnosti lica koja su se sa navedenih ratišta vratila", naglasio je Stefanović.

Upozorio je da države koje se nalaze na migratornom talasu, moraju biti dodatno oprezne, jer postoji potencijalna pretnja da bi masovno kretanje izbeglica iz ratom opustošenih zemalja, kao i ekonomskih migranata, moglo biti zloupotrebljeno od strane terorista, koji žele da dođu do zemalja koje su njima interesantne za izvršenje napada.

"Radi postizanja ovih ciljeva sve ugrožene države moraju ojačati svoje nacionalne bezbednosne kapacitete i unaprediti saradnju i razmenu informacija sa drugim zemljama", zaključio je Stefanović.

Na marginama konferencije ministar Stefanović sastao se sa sekretarom Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolajem Patruševim, sa kojim je razgovarao o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji i saradnji u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stefanović: Povratak srpskih državljana sa stranih ratišta potencijalna opasnost za Srbiju

Izvor: Blic, 24.Maj.2016

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da potencijalni rizik po bezbednost Srbije predstavlja opasnost od povratka srpskih državljana sa stranih ratišta, naročito od povratka džihadista iz Sirije i Iraka, koji su se borili u okviru neke od terorističkih organizacija...

Nastavak na Blic...

Stefanović: Odgovor na terorizam mora biti snažan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Maj.2016

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas na VII Međunarodnom sastanku visokih predstavnika zaduženih za pitanja bezbednosti u Groznom, da odgovor na terorizam mora biti snažan, kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou, pre svega kroz uzajamnu pomoć i saradnju..."Terorizam...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.