Stefanović: Smenićemo Đilasa

Izvor: B92, 11.Sep.2013, 23:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Smenićemo Đilasa

Beograd -- Gradska vlast sa Draganom Đilasom na čelu više nema poverenje Beograđana, izjavio je Nebojša Stefanović.

Predsednik Skupštine Srbije i prvi čovek beogradskih naprednjaka izjavio je da očekuje da će SPS i PUPS, koalicioni partneri SNS, u razumnom roku dati odgovor na inicijativu SNS za promenu vlasti u Beogradu, ali ne smatra da je potrebno da ih ubeđuju da su promene potrebne, jer svako vidi da glavni grad ne ide u dobrom pravcu.

On smatra da gradska vlast >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa Draganom Đilasom na čelu više nema poverenje građana.

"Verujem da će PUPS uvideti da je blanko podrška bilo kome pogrešna i da će odlučiti da podrži jednu suštinsku reformu u Beogradu, koja će dovesti do smanjenja duga od 820 miliona evra, razvoja grada i privlačenje investitora", rekao je Stefanović listu "Danas".

Stefanović je kazao i da SNS ima više potencijalnih kandidata za gradonačelnika.

"SNS je velika i ozbiljna stranka koja ima više kandidata za gradonačelnika. O tome ko će konkretno biti razgovaraćemo na stranačkim organima. Imajući u vidu da o tome nismo razgovarali, bilo bi neozbiljno da pričam o svojoj kandidaturi", dodao je on.

"SNS ne seče preko noći, niti joj je najvažnije da preuzme vlast. Razgovarali smo sa građanima, smišljali program i plan konkretnih rešenja, predlagali promenu Statuta grada kao najznačajnijeg akta. Upozoravali smo na Bus Plus, brojne afere, kolaps gradskog prevoza. Ali činjenica je da Beograd ne ide u dobrom pravcu i da (Dragan) Đilas mesto gradonačelnika koristi za političku samopromociju, ojačavanje svoje pozicije u DS i stalne obračune sa republičkom vladom, ne želeći s njom suštinski dogovor", rekao je Stefanović.

On je kazao da Đilas svojim ponašanjem, koristeći poziciju gradonačelnika, postavlja prepreke za Beograđane.

"Tačno je da je on uspešan u sopstvenoj promociji i marketingu, ali ne i u razvoju Beograda. Uspešan je i u enormnom bogaćenju zahvaljujući političkoj funkciji", dodao je Stefanović.

"Gradska vlast je u poslednjih nekoliko dana uzela dva nova kredita, poslednji 5. septembra od 30 miliona evra. Zaista ne znam ko će da vraća te ogromne dugove koji danas u ukupnom zbiru prevazilaze budžet Beograda. Đilas sigurno neće. Najveći talas isplate tih kredita biće od 2013. do 2017. godine. Ono što je takođe važno - bili su izbori u Zemunu i pokazali su da se raspoloženje građana promenilo", istakao je Stefanović.

On je dodao da je odlazak Aleksandra Antića iz Skupštine grada na ministarsku funkciju koincidencija i nije presudno uticala na pokretanje smene vlasti.

Podsetimo, Nebojša Stefanović gostovaće u četvrtak u emisiji "Kažiprst", koja se emituje u 9.30 na TV B92.

SNS je protiv toga da se sada direktno bira prvi čovek prestonice.

Stefanović je rekao da SNS ne beži od izbora, to je za tu stranku potpuno legitimno i ne plaši ih se.

"Ako DS i Đilas misle da će nas stalnim pozivanjem na izbore uplašiti, verujte da greše", istakao je Stefanović.

Povodom Đilasovog predloga za promenu zakona i izbor gradonačelnika neposrednim putem, Stefanović je rekao da je Đilas promenio zakon godinu dana pre izbora u maju 2008, plašeći se njihovog ishoda i popularnosti Aleksandra Vučića.

"Promene izbornog sistema u godini izbora ili kada se izbori očekuju su nekorektne i nedemokratske, jer bi tako svaka vladajuća većina mogla pred svake izbore da menja izborni sistem i da ga kroji prema sebi. Pošto je DS izabrala ovaj model po kome već dva mandata vlada u Beogradu, korektno je da Beograđani po istom modelu izaberu i sledeću vladajuću većinu. Neka Đilas bude prvi na listi, građani će onda znati da glasaju za njega kao gradonačelnika", rekao je Stefanović.

On je rekao da planira da se uskoro održi sednica Kolegijuma Narodne skupštine, na kojoj ćemo razgovarati o svemu, pa i o promeni čelnika skupštinskih odbora.

"DS ima više predsednika odbora nego što sadašnji broj njihovih poslanika dozvoljava i sama je odlučila da se odrekne Odbora za poljoprivredu kada je dobila rukovođenje Odborom za evropske integracije. Istovremeno, stranka Zajedno za Srbiju (Dušana Petrovića) ima sedam poslanika i nijednog predsedavajućeg, pa će zato dobiti predsedavanje poljoprivredom. Ko će biti predsednik tog odbora, o tome neka odluči njihova stranka", rekao je Stefanović u intervjuu za list "Danas".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.