Stefanović: Propisi za bolji i efikasiji rad policije

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Jan.2016, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Propisi za bolji i efikasiji rad policije

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da predlog novog zakona o policiji ima za cilj efikasniji i profesionalniji rad policije.

Ministar je, obrazlažući zakonski predlog pred poslanicima, najavio da će biti pooštreni uslovi za zapošljavanje u policiji, ali i za ostanak u policiji.

"Napredak u policiji i promosvisanje moći će da se postigne kroz zasluge i znanja", kazao je Stefanović.

On je naveo da će novi propisi biti >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << usklađeni sa EU standardima, a jedan od ciljeva biće i sprečavanje korupcije unutar policije.

"Predviđamo jačanje sektora unutrašnje kontrole", kazao je ministar i dodao da ća taj sektor od sada moći da nadzire sve zaposlene u MUP-u, a ne samo pripadnike policije.

On je najavio i bolju organizaciju i postojanje samo jedne specijalne jedinice.

Govoći o predlogu zakona o javnom okupljanju on je ocenio da je reč o izuzetno liberalnim propisima.

Stefanović je najavio da će biti dozvoljeno održavanje skupova ispred svih institucija, izuzev strateških objekata u oblasti vodosnabdevanja, energetike, vojske i policije.

Prema njegovim rečima javna okupljanja biće dozvoljena od šest do 23 sata, što je takođe ocenio kao izutetno liberalno rešenje.

Stefanović je naveo da će i skupovi u pokretu moći da se zaustave ispred bilo koje tačke, ali da pri tome neće biti dozvoljeni saobraćajni kolapsi i otežavnje života građana.

Prema njegovim rečima, obaveza prijavljivanja skupova u zatvorenom prostoru neće postojati, ali organizatori treba da vode računa o bezbednosti i snose odgovornost.

"Definisana je odgovornost organizatora i obaveza redarske službe koja će voditi računa o javnom redu i miru", kazao je Stefanović.

Ministar je naveo i da je novim propisima dozvoljeno spontano okupljanje građana, ali da u tom slučaju ne sme da postoji bilo kakav javni poziv.

"Kada postoji spontana reakcija na na primer, sportski uspeh našeg tima, to će sada biti dozvoljeno u bilo kom trenutku, i u tri ujutro", najavio je Stefanović.

Ministar smatra da su ograničenja ovog zakona minimalna, a da je javno okupljanju "na moderan način definisano".

On je istakao da je javna rasparava o ovom zakonu bila duga, a da je zakon usklađen sa ocenama Venenske komisije.

Govoreći o predlogu novog zakona o javnom redu i miru Stefanović je rekao da će biti uvedeni neki novi prekršaji, a izbačeni pojedini zastareli.

Kako je naveo ovim zakonom biće regulisano korišćenje uređaja na daljinu, a posebna pažnja biće posvećana zaštiti i nadzoru dece i maloletnika.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Propisi za bolji i efikasniji rad policije

Izvor: Beta, 18.Jan.2016

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da predlog novog zakona o policiji ima za cilj efikasniji i profesionalniji rad policije. Ministar je, obrazlažući zakonski predlog pred poslanicima, najavio da će biti pooštreni uslovi za zapošljavanje u policiji, ali i za ostanak...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.