Stefanović: Neophodna veća sigurnost za policajce

Izvor: RTS, 03.Sep.2014, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Neophodna veća sigurnost za policajce

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović razgovarao je sa predstavnicima Ministarstva pravde, tužilaštva i sindikata o merama koje treba preduzeti kako bi se poboljšale zakonske regulative koje bi omogućile efikasniju primenu policijskih ovlašćenja i veću pravnu sigurnost policijskih službenika prilikom njihove zakonite primene.

Tema sastanka bilo je unapređenje položaja policijskih službenika, imajući u vidu sve češće napade na policiju koji se neretko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << završavaju smrtnim ishodom, saopštio je MUP.

Na sastanku je zaključeno da je neophodno odmah preduzeti aktivnosti na ujednačavanju sudske prakse u kvalifikaciji krivičnih dela učinjenih prema policijskim službenicima. Takođe, potrebno je formirati stalne radne grupe Direkcije policije i tužilaštva koje će posebno obraćati pažnju na slučajeve napada na policajce.

Potrebno je, bez odlaganja, kroz izmene Zakona o policiji precizirati policijska ovlašćenja, saradnju Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva pravde na izmenama Zakonika o krivičnom postupku i Krivičnog zakonika u cilju pooštravanja kaznene politike za krivična dela učenjena prema policijskim službenicima, kao i precizirati kada je policajac na službenoj dužnosti.

Ministar unutrašnjih poslova Stefanović istakao je da ovim merama država želi da pošalje jasnu poruku da je napad na policiju napad na državu i da je cilj mera snažna podrška policiji, kako bi se obeshrabrili svi koji misle da je napad na policiju dozvoljen i moguć.

Stefanović je ukazao da su česti napadi na policajce, koji se neretko zadržavaju smrtnom posledicom, bili okidač za ozbiljnu reakciju države i adekvatnu promenu zakonske regulative kako bi se zaštitili policijski službenici.

"Krajnje je vreme da se ozbiljno posvetimo izmenama zakona i podzakonskih akata koji će obezbediti veću sigurnost za policajce i njihovo neometano korišćenje službenih ovlašćenja. Na taj način ćemo obezbediti i veću sigurnost građanima Srbije", rekao je Stefanović.

Ministar je poručio da je cilj da se svaki policijski službenik oseća zaštićeno, kako bi ispunio svoja zakonska ovlašćenja i time pružio veću sigurnost građanima.

Sastanku sa ministrom unutrašnjih poslova Stefanovićem i njegovim saradnicima prisustvovali su ministar pravde Nikola Selaković, republički javni tužilac Zagorka Dolovac, predsednik Odbora Skupštine Srbije za odbranu i unutrašnje poslove Marija Obradović i predstavnici tri policijska sindikata: Nezavisnog sindikata policije, Policijskog sindikata Srbije i Sindikalna organizacija Žandarmerije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Veća bezbednost za policajce"

Izvor: B92, 03.Sep.2014

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović istakao je neophodnost efikasnije primene ovlašćenja, bolje zaštite i pravne sigurnosti policajca...On se sastao sa predstavnicima Ministarstva pravde, tužilaštva i sindikata i razgovarao o merama koje treba preduzeti kako bi se poboljšali propisi...

Nastavak na B92...

Neophodna veća sigurnost za policajce

Izvor: RTS, 03.Sep.2014

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović razgovarao je sa predstavnicima Ministarstva pravde, tužilaštva i sindikata o merama koje treba preduzeti kako bi se poboljšale zakonske regulative koje bi omogućile efikasniju primenu policijskih ovlašćenja i veću pravnu sigurnost policijskih...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.