Stefanović: Napredak spor, Priština koči pregovore

Izvor: Vesti-online.com, 31.Mar.2011, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Napredak spor, Priština koči pregovore

Druga runda pregovora sa Prištinom dovela je do određenog napretka, doduše, ne u meri u kojoj je Beograd to očekivao, ali važno je da smo neke od tema o kojima smo razgovarali približili rešenjima, naročito pitanje katastra i matičnih knjiga, izjavio je šef pregovaračkog tima Beograda u Borislav Stefanović.

On je u intervjuu za beogradske medije najavio da će se formirati komisije koje treba da utvrde stanje na terenu u obe oblasti.

Na konstataciju da prištinska >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << strana nije baš pokazala potrebnu kooperativnost i spremnost na kompromise, Stefanović je rekao da je tačno je da smo očekivali veći napredak po pitanju telekomunikacija.

"Ali, napredak je postignut oko pitanja električne energije. Našli smo dodirne tačke oko regulisanja snabdevanja strujom na KiM i funkcionisanja naše kompanije na ovom prostoru na adekvatan način", obavestio je Stefanović.

Priština traži originale matičnih knjiga, što im mi ne možemo dostaviti, naveo je Stefanović i dodao da kod carinskog pečata nije napravljen napredak: "Mi smo dali predlog koji je konstruktivan i kompromisan, on zasad nije prihvaćen".

Šefica tima kosovskih Albanaca Edita Tahiri ponovo je na početku susreta ponovila da je to razgovor ”dve suverene države”, a Stefanović podseća da su predlozi Beograda usaglašeni sa evropskom praksom i da ni na koji način ne zadiru u pitanje suvereniteta, niti menjaju stav Srbije o statusu Kosova.

"Ostaju linije koje mi ni u kom slučaju ne možemo preći, jer nas na to obavezuju i Ustav i rezolucije", istakao je on.

U vezi sa severom Kosova, Stefanović je rekao da sama realnost nameće potrebu da se pitanje reši na sveobuhvatan način, nikako odvajanjem pojedinačnih problema, dok Priština tvrdi da je to za njih "nepostojeće pitanje".

"Razumem stav prištinske strane, jer oni to ne žele da vide na taj način, ali to ne menja stanje na terenu. Nema potrebe da bilo ko nameće pitanje severa Kosova, ono će se samo otvoriti u određenoj fazi dijaloga", zaključio je Stefanović.

Stefanović očekuje prve konkretne rezultate dijaloga već na narednim sastancima, ističući da je najvažnije da najpre se reše sva životna pitanja i da se omogući Srbima i ostalim građanima na Kosovu da imaju normalan život.

Šef pregovaračkog tima Prištine u dijalogu s Beogradom Edita Tahiri izjavila je da se, osim tehničkih tema, neće pokretati neka druga poglavlja, koja bi mogla da reše suštinskije probleme, odbacujući bilo kakvu mogućnost kompromisa o bilo kojoj drugoj temi, koja bi izlazila iz tehničkih okvira.

"Mislim da sam bila jasna kada sam rekla da je Kosovo prihvatilo ovaj dijalog s ciljem da pomogne da se reše tehnička pitanja. Za Kosovo je pitanje statusa rešeno poglavlje", istakla je Tahiri za beogradske medije.

"Kosovo je danas", rekla je Tahiri, nezavisna država koju je priznao, "da se tako izrazim, najmoćniji deo sveta". Ona je navela da je Međunarodni sud pravde, takođe, potvrdio legitimitet nezavisnosti i da je Kosovo je članica Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

"Ovo je, dakle, dijalog o tehničkim pitanjima", istakla je Tahiri.

Na pitanje da li će se tokom ovog dijaloga razgovarati i o severu Kosova, Tahiri je rekla da je za njih to "nepostojeće pitanje".

"Sever ne postoji kao tema. Ono što postoji, to je pitanje Srba koji žive u severnom delu Kosova i koji, pod uticajem Beograda, oklevaju da se integrišu u kosovsku realnost i institucije", smatra Tahiri.

Prema njenim rečima, postoji, drugi deo Srba, iz drugih delova Kosova, koji su danas potpuno integrisani u institucije Kosova, "danas je, čak, jedan od zamenika premijera - Srbin".

Govoreći o mogućim rezultatima dijaloga, Tahiri je rekla da bi želela da očekuje "normalizaciju odnosa između dve države i prestanak mešanja Srbije u institucionalni život Kosova u domenu praktičnih pitanja koje razmatramo".

Prema njenim rečima, od 1999. godine i kraja rata, Srbija se nije potpuno povukla "i dalje postavlja i stvara prepreke".

"U ponedeljak smo razgovarali o energiji i telekomunikacijama. Zbog mešanja Srbije, kosovski energetski i telekomunikacioni sistem ne može da se normalizuje", rekla je Tahiri.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.