Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Feb.2020, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Istraga će utvrditi šta je bilo sa nestalim bebama

Poslanici Skupštine Srbije započeli su danas raspravu o Predlogu zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da ovaj zakon treba da pruži mogućnosti i instumente nadležnima da utvrde okolnosti pod kojima je došlo do nestanka beba kao i da se na neki način pomogne porodicama da dobiju odgovore na pitanja koja postavljaju decenijama.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<
Razlog za donošenje zakona je, između ostalog, presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu marta 2013. godine, kada je utvrđeno da je Zorici Jovanović povređeno pravo na porodični život, i time je Srbija obavezana da utvrdi činjenice, i u ovom konkretnom slučaju isplati naknadu nematerijalne štete.

Stefanović je pred poslanicima rekao da sudski postupak može kao rezultat imati rešenje da se odbija predlog ako se dokaže da dete nije nestalo, da se utvrdi smrt ili konkretno šta se dogodilo, kao i koja institucija je odgovorna za taj ishod.

Sud može da utvrdi da nije moguće utvrditi šta se desilo, jer kako je rekao ministar, neće biti lako utvrditi krivično delo od pre 40 godina, ako izvršioci moža nisu živi, ili ne postoji ni dokumentacja o tome.

Iz Evropskog suda Srbija je preuzela i da sud može utvrditi naknadu nematerijalne štete do 10.000 evra, rekao je Stefanović i dodao da naravno niko ne stavlja cenu ili odgovara na pitanja koliko košta dete.

"Ne postoji cena, ovo je samo naknada države roditeljima čija su deca nestala u SFRJ i možda nemarom administrativnog osoblja danas nema dokaza da je dete mrtvo, ili je možda je i nestalo, ali to ne može da se utvrdi", rekao je Stefanović.

Postupci će se sprovoditi ako se roditelj ranije obraćao porodilištu, kako bi se sprečile zloupotrebe, a ako istraga dođe do činjenica da dete nestalo kriv delom, odmah se podnosi krivična prijava.

On je dodao da ovo delo ne zastareva zato što se smatra da, ukoliko ima krivičnog dela, njegovo izvršenje i danas traje pa je Tužilaštvo dužno da pokrene istragu, postupak je hitan, a istražne radnje sprovodiće posebno obučeni policijski službenici.

U javnosti su se poslednjih dana najčešće čule primedbe da ovakvim zakonom roditelji neće moći da dopđu do istine, a suma od 10 hiljada evra ukoliko se ne može ništa saznati, ocenjena je kao skandalozna.

Poslanici će o ovom zakonu glasati do kraja nedelje.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stefanović: Istraga će utvrditi šta je bilo sa nestalim bebama

Izvor: Beta, 26.Feb.2020

Poslanici Skupštine Srbije započeli su raspravu o Predlogu zakona o utvrdjivanju činjenica o statusu novorodjene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji.Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da ovaj zakon treba da pruži mogućnosti i instumente nadležnima...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.