Stefanović: Dogovor ako druga strana bude spremna

Izvor: Politika, 01.Dec.2011, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Dogovor ako druga strana bude spremna

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić u razgovoru sa komandantom Kforovog tima za vezu, švajcaracem Adolfom Konradom, zatražio je slobodu kretanja za građane koji koriste put Zubin Potok - Zvečan

BRISEL – U Briselu je danas nešto pre podneva nastavljen dijalog delegacija Beograda i Prištine, koje su u sredu više od 12 sati razgovarale kako bi približile stavove.

Šef beogradskog pregovaračkog tima Borko Stefanović je izjavio da postoji prostor za >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dogovor oko regulisanja prometa na administrativnim prelazima ali da „najviše zavisi od spremnosti druge strane da odustane od svojih maksimalistickih zahteva”.

On je rekao da će današnja runda biti duga i teška i da će se dotaći i problema regionalnog predstavljanja Kosova.

„Ceo nas državni vrh je sve vreme bio uključen u proces i nejasno je zašto druga strana nije spremna da ide do kraja” (u postizanju dogovora), naveo je Stefanović.

Prema njegovim rečima, ovo je jedan od kljucnih momenata i „celo društvo treba da pokaze spremnost i zanemari stranačke i druge partikularne interese”.

„Važno je da Srbi sa Kosova prate državnu politiku jer druge nema”, poručio je Stefanović.

On je takođe rekao da je nejasno šta opozicija nudi kao alterantivu i kakav je njihov odgovor na situaciju.

„Nije odgovor da ne znaju”, kazao je on.

Stefanović je ponovio jučerašnju ocenu da su barikade ispunile svoju svrhu jer su onemogućile nametanje kosovskih institucija na severu Kosova.

Ristić tražio od Kfora da se povuku sa puta u Jagnjenici 

ZUBIN POTOK – Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić u razgovoru sa komandantom Kforovog tima za vezu, švajcaracem Adolfom Konradom, zatražio je slobodu kretanja za građane koji koriste put Zubin Potok - Zvečan.

Taj put vojnici Kfora su blokirali nakon operacije uklanjanja barikade u Jagnjenici.

Ristić je sa Konradom razgovarao o situaciji u selu Jagnjenica gde je Kfor u ponedeljak probio barikadu a Srbi postavli nove.

On je novinarima posle sastanka rekao da će sutra u deset časova u Zubinom Potoku nastaviti razgovor sa predstavnicima Kfora susretom sa komandantom koji je rukovodio operacijama na Jagnjenici minulih dana.

Ristić je od Kfora zatražio da poštuje i ne izlazi izvan okvira mandata koji im je poveren, kako bi se pronašlo održivo rešenje za situaciju na severu Kosova.

Konrad je rekao da nema mandat da daje izjave, već da je tu kako bi prikupio informacije sa terena i preneo ih komandi Kfora.

On je sa još nekoliko vojnika Kfora obišao barikade koje su Srbi postavili u utorak i blokirali Kfor koji se i dalje nalazi okružen sa tri strane zemljanim preprekama na putu Zubin Potok – Zvečan u Jagnjenici. 

Tanjug

objavljeno: 01.12.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.