Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Apr.2015, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Bez istrage u slučaju Zaštitnika građana

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da policija ne može ponovo da vodi istragu o tragediji koja se desila u stanu zaštitnika građana Saše Jankovića 1993. godine, zbog apsolutne zastarelosti.

"Ne postoji osnov za reviziju istrage ali možemo da kažemo istinu o oružanom listu i vlasničkom kretanju oružja", rekao je Stefanović na konferenciji za novinare u Beogradu i dodao da će utvrditi poreklo oružja i šta se s pištoljem dešavalo nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << što je oduzet.

On je dodao da su mu dostupni samo podaci iz policijskog izveštaja od 1. aprila 1993. godine i da će informacije o pištolju koji je, kako se navodi u zapisniku, tada oduzet Jankoviću, dostaviti čim se nađe pisana dokumentacija, jer ne postoji u elektronskoj evidenciji.

Stefanović je dodao da se u izveštaju iz 1993. godine navodi da je lekar konstatovao smrt osobe koja je pronađena u stanu, da podatke o samom toku sudskog postupka imaju sud i tužilaštvo, ali da on ne može da tvrdi "da li se lice samo ubilo ili se desilo nešto drugo".

Upitan kako je informacija o samoubistvu u stanu ombudsmana procurela u medije, ministar je kazao da je od 1993. prošlo "puno godina i ko zna ko je od tada mogao da ima uvid u tu dokumentaciju" i da je teško ustanoviti ko je to mogao biti.

On je kazao i da je jučerašnja reakcija Saše Jankovića potpuno neprimerena.

"On traži od ministra unutrašnjih poslova da ga štiti od medija. Što se mene tiče svi mediji su slobodni i imaju pravo da pišu kako god žele. Zaštitnik građana, kao i svi drugi ljudi koji su javne ličnosti, mora na to da se navikne", kazao je Stefanović.

Dnevni list "Informer" naveo je 18. aprila da se u stanu aktuelnog zaštitnika građana, 1. aprila 1993. godine Jankovićevim pištoljem ubio njegov drug Predrag Gojković, a da Janković za taj pištolj nema dozvolu.

Janković je odgovorio da je pištolj, kojim je pre 22 godine njegov prijatelj izvršio samoubistvo, bio uredno registrovan na njegovo ime i da je ministar unutrašnjih poslova "morao ili mogao" da zna da je laž da je oružje nelegalno.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Policija uhapsila napadača na odbornika

Izvor: Studio B, 21.Apr.2015

Policija je uhapsila napadača na odbornika "Zajedno za Šumadiju" Sašu Milenića u Kragujevcu i odredila mu policijsko zadržavanje do 48 sati, posle čega će biti predat Osnovnom javnom tužilaštvu, izjavio je ministar policije Nebojša Stefanović. ..Ministar Stefanović izjavio je da su motivi...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.