Štefan File za „Blic“: Dobićete status brzo

Izvor: Blic, 10.Dec.2011, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štefan File za „Blic“: Dobićete status brzo

Sve je sada u vašim rukama. Evropska komisija će pomoći Srbiji na putu integracija koliko god bude mogla - rekao je za “Blic” Štefan File, komesar za proširenje, nakon jučerašnje odluke Saveta.

Na primedbu "Blica” da je Savet doneo potpuno suprotnu odluku od onoga što je EK preporučila, File je rekao da "to baš i nije sasvim suprotna odluka”.

- Ovde odlučuju države članice. Da su kompletnije urađene stvari kao reakcija na godišnji izveštaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << EK, svi bismo se osećali komfornije u odnosu na odluku država članica - rekao je File.

Evropski komesar je rekao da poštuje odluku Saveta i da, iako ima razlika u mišljenjima, najvažnije je da Srbija shvati da se mnogo pozitivnih stvari dogodilo proteklih dana u Srbiji, ali „nije bilo dovoljno vremena da se ovim uvere države članice”.

Ovde možete da pročitate sve o odluci koja je juče doneta

- Šteta je da nismo imali dovoljno vremena. Važno je da je Srbija dobila potvrdu na najvišem nivou za saradnju sa Hagom, ispunjavanje Kopenhaških kriterijuma i za izuzetno važnu ulogu u procesu pomirenja na zapadnom Balkanu. To je čvrsta osnova na kojoj ćete moći da dobijete status vrlo brzo - rekao je File.

Povezane vesti: Kosovski mediji: Srbija mora da se posveti primeni dogovora sa Prištinom Dodik: Odnos Evrope prema Srbiji je ponižavajući Van Rompej: Ostavili smo odškrinuta vrata EU EU: Odluka o kandidaturi Srbije u februaru Buzek: Snažan signal Srbiji

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.