Štednjom protiv krize

Izvor: RTS, 09.Jan.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štednjom protiv krize

Premijer Mirko Cvetković ističe da je cilj Vlade da se teškoće izazvane svetskom ekonomskom krizom u Srbiji raspodele na socijalno pravedan način. Predsednik Boris Tadić izjavio da svi moraju pokazati odgovornost, kako bi se očuvala stabilnost. Ključni prioritet i najveći izazov prikupljanje domaće štednje, kaže guverner NBS Radovan Jelašić. Sindikat pravosuđa zatražio ostavku Ljajića.

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da će se Vlada u borbi sa ekonomskom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << krizom rukovoditi principima jedinstvenosti, solidarnosti i kontinuiteta.

Sindikat pravosuđa Srbije zatražio od ministra za rad i socijalnu politiku Rasima Ljajića da podnese ostavku zbog odluke o stavljanju van snage Opšteg kolektivnog ugovora.

U saopštenju Sindikat pravosuđa Srbije navodi se da Ljajića "glumi pregovore i traži razumevanje sindikata, nudi kompromis, navodno saosećajući sa ugroženim radnicima, dok je unapred doneo odluku o stavljanju van snage Odluke o primeni Opšteg kolektivnog ugovora".

Sindikat je ocenio Ljajićev odnos prema javnosti "licemernim".

"Zbog toga Sindikat pravosuđa Srbije smatra da ministar Ljajić neizostavno i zasluženo treba da podnese ostavku. Pored toga, ne sme da bude abolicije ni za Tadića, Dinkića i Cvetkovića", navodi se u saopštenju.

Cvetković je, na sastanku predstavnika Vlade Srbije sa poslodavcima i sindikatima, objasnio da princip jedinstvenosti podrazumeva učešće svih društvenih aktera u nalaženju i primeni rešenja u borbi protiv krize. "Štednja na svim nivoima", najavio premijer.

Cvetković je istakao da će u uslovima ekonomske krize vlada nastojati da najranjiviji deo stanovništa "prođe što lakše", imajući u vidu da oni koji imaju više mogu više da podnesu.

Premijer je naveo da će Vlada voditi računa i da se očuva što više produktivnih radnih mesta, kao i da na kraju ove godine ukupan broj zaposlenih ne bude manji nego što je sada.

Mere za borbu protiv krize

U sklopu mera za borbu protiv ekonomske krize, Vlada je predvidela i niz podsticajnih mera sa ciljem da u ovoj godini obezbedi privredni rast od tri do 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Preko Fonda za razvoj, naveo je premijer, obezbeđeno je 200 miliona evra, zatim 250 miliona evra od Evropske investicione banke za mala i srednja preduzeća, kao i pola milijarde evra koje će preko Narodne banke Srbije obezbediti obrtna sredstva finansijskom sektoru.

Cvetković je istakao da je jedan od osnovnih problema Srbije spoljnotrgovinski deficit, tako da će najveći deo podsticajnih sredstava biti usmeren za pomoć izvoznicima i podršku domaćoj prozvodnji.

U okviru mera, Vlada će nastojati da štedi na svim nivoima - putovanjima, troškovima reprezentacije, platama u upravnim odborima i javnim preduzećima, korišćenju službenih automobila.

Premijer je objasnio da je današnji skup nastavak konsultacija u kojima učestvuju različiti društveni akteri, na kojima prvi put zajedno učestvuju predstavnici sindikata, finansijskog sektora, privrede.

Na sastanku su Vladu predstavljali Cvetković i vicepremijeri Mlađan Dinkić i Božidar Đelić i ministaka finansija Diana Dragutinović, a u razgovorima sa sindikatima i poslodavcima učestvovali su i predsednik Srbije Boris Tadić i guverner NBS Radovan Jelašić.

Tadić pozvao na odgovornost

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da svi društveni akteri u uslovima svetske ekonomske krize moraju pokazati odgovornost i svest o dubini problema, kako bi se izbegla opasnost od nanošenja trajnije štete srpskoj ekonomiji.

"Ako bi se kao reakcija na krizu dogodilo da Srbija bude destabilizovana, potrošićemo nanredne godine na ponovnu stabilizaciju naše zemlje, a ne na razvoj", rekao je Tadić.

Prema Tadićevim rečima, protiv krize se ne može boriti samo jednogodišnjim planom, već će biti neophodno da se uspostave svojevrsne "kontrolne tačke" tokom godine, kako bi se trenutno i pravovremeno reagovalo na ekonomska kretanja.

"Godina 2009. je, nažalost, godina koju ne možemo da posvetimo razvoju, ovo je godina kada ćemo svu snagu morati da uložimo u održanje postojećeg sistema. Od odlučujuće važnosti je pravovremena reakcija i iskazana odgovornost, jer u 2009. godini moramo sačuvati kapacitet naše privrede za vreme koje će karakterisati brži društveni rast", rekao je Tadić.

U iščekivanju prolaska krize, u Srbiji se, prema Tadićevim rečima, mora okončati reforma države, restruktiranje priivrede, uspostaviti efikasna komunikacija među institucijama i osigurati socijalni dijalog.

Jelašić: Ključni prioritet prikupljanje štednje

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je da će u 2009. godini ključni prioritet i najveći izazov biti prikupljanje domaće štednje.

Pored dobijanja kamate za novu štednju, "prikupljanjem štednje će se pomoći komšiji da kupi novi stan, ali i preduzeću da kupi novu mašinu", poručio je Jelašić na skupu o ekonomskoj krizi.

Drugi veliki izazov za Vladu, ali i za privredu, biće da se dostigne rast od 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda, rekao je guverneg i naveo da se već sada radi na merama koje će biti preduzete u slučaju da rast bude ispod očekivanja.

Jelašić je ukazao i na značaj održavanja cenovne stabilnosti, o čemu će, koliko je to moguće, voditi računa NBS.

Obezbeđivanje kreditnih linija banaka privredi, takođe će biti prioritet NBS, a to je moguće kroz stvaranje uslova za što jeftinije zaduživanje u inostranstvu i ukidanje obaveznih rezervi na zaduživanje.

Dinkić: Štrajkovi kontraproduktivni

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je da bi štrajkovi radnika u uslovoma ekonomske krize bili kontraproduktivni i da bi doveli, ne do poboljšanja položaja zaposlenih, već do gubitka postojećih radnih mesta.

"Da bi Srbija izbegla udar krize neophodan je široki društveni konenzus o svim merama o kojima budemo diskutovali i koje budemo dogovorili", rekao je Dinkić.

Dinkić je istakao da u ovom trenutku nema prostora, odnosno finansijskih mogućnosti, za ostvarenje svih socijalnih mera na kojima insistiraju sindikati.

Ministar ekonomije je naglasio da je ova ekonomska kriza verovatno najteža u istoriji čovečanstva i dodao da je današnji sastanak prvi u nizu, pošto javnost nije dovoljno svesna dubine krize.

Kriza će zaustaviti "dobru seriju rezultata" koju je Srbija imala u proteklih pet godina sa rastom od šest do sedam odsto bruto domaćeg proizvoda, što je ostvarivano uglavnom zahvaljujući kreditiranju privrede, ukazao je Dinkić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Najava mera protiv ekonomske krize

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Jan.2009

Kojim merama srpska Vlada namerava da ublaži posledice svetske ekonomske krize. O tome su razgovarali vodeći zvaničnici, predstavnici privrede i bankari. Cilj Vlade je da se teškoće prevedno raspodele, ali i očuvanje radnih mesta, istakli su premijer i predsednik države.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Sve karte na izvoznicima

Izvor: Glas javnosti, 10.Jan.2009, 07:37

BEOGRAD - Premijer Srbije Mirko Cvetković kaže da će se vlada u borbi sa ekonomskom krizom rukovoditi principima jedinstvenosti, solidarnosti i kontinuiteta. On je objasnio da to podrazumeva učešće svih društvenih aktera u nalaženju i primeni rešenja u borbi protiv krize, zatim da se teškoće...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.