Štedljivo s vodom

Izvor: RTS, 04.Jul.2012, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štedljivo s vodom

U Arilju, Požegi, Lučanima, Čačku i Gornjem Milanovcu vode, za sada, ima dovoljno, ali je potrošnja velika. Kako bi se izbegle eventualne restrikcije, iz ariljske fabrike vode samoupravama i vodovodima upućen je apel da se voda ne rasipa i da se štedljivo koriste.

Iz vodovoda u Čačku i Gornjem Milanovcu, upućen je poziv građanima da racionalno koriste vode i smanje potrošnju za rashlađivanje i zalivanje bašta.

Sa  sistema Rzav, vodosnabdevanje 250.000 građana >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je uredno, ali se zbog vremenskih uslova može očekivati da u avgustu ili septembru dotok vode bude manji.

Iako su visoke temperature i nema kiše, nivo na  vodozahvatu Ševelj, odakle se snabdevaju Arilje, Požega, Lučani, Čačak i Gornji Milanovac, za sada je dobar - 2.300 litara vode u sekundi.

"Vodovod je pripremio sve rezervoare i trenutno svi bunari rade", rekao je Zoran Pantović, direktor JKP "Vodovod". "Formirana je akumulacija na lokalitetu Parmenca, mesec dana ranije nego prošle godine, tako da sa te strane nema nikakvih problema."

Pantović je rekao da, za sada, nema bojazni da će biti restrikcije, ali da će - u slučaju da visoke temperature potraju,  da se nastavi povećana potrošnja vode i padanje vodostaja Rzava - potrošači biti blagovremeno obavešteni.

Apel za štednju vode iz sistema Rzav usledio je zbog iskustava iz prethodnih godina, kada su zbog suše uvedene restrikcije.

Apel predsednika opštine Gornji Milanovac

Predsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković apeluje da građani Gornjeg Milanovca štedljivo koriste vodu sa gradskog vodovoda, kako bi se obezbedile dovoljne količine za kontinuirano snabdevanje svih korisnika.

Naime, izuzetno visoke temperature, pad vodostaja na Rzavu, kao i pad nivoa na drugim izvorištima, mogu u relativno skorije vreme da dovedu do restrikcija vode.

Da bi se to sprečilo, predsednik opštine zamolio je sve građane da vodu iz gradskog vodovoda ne koriste za zalivanje bašta, vrtova, pranje automobila i slično, a da u svakoj drugoj upotrebi budu maksimalno štedljivi i racionalni.

Na taj način izbeći će se veliki i nepotrebni gubici vode, a time i restrikcije u snabdevanju potrošača.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Apel za racionalnu potrošnju vode

Izvor: Studio B, 04.Jul.2012

Snabdevanje grada vodom je uredno i stabilno, što se obezbeđuje adekvatnim i kontinuiranim radom svih proizvodnih pogona gradskog vodovoda, kao i optimalnim crpljenjem izvorišta, saopšteno je iz JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija". ..Iz tog preduzeća apeluju na potrošače da optimalno i namenski...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.