Izvor: Blic, 29.Mar.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stečajni upravnici bez licence

Stečajni upravnici bez licence

PROKUPLJE, LESKOVAC - Agencija za privatizaciju, odnosno sektor za stečajeve, ne poštuje zakon i posao upravnika daje licima koja nisu uspela da polože ispite i dobiju licencu do 22. decembra do kada je bio rok.

Umesto da ih zameni licenciranim stručnjacima, Agencija im daje nove stečajeve - kaže Milan Strugarević, ekonomista iz Prokuplja i jedan od dvojice stečajnih upravnika koji imaju licencu i nisu angažovani. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Iako najnoviji zakonski propisi nalažu da stečaj može da vodi isključivo lice sa licencom, od dvadesetak bivših i sadašnjih stečajnih upravnika u šest opština Jablaničkog okruga samo je jedan uspeo da dobije licencu za obavljanje tog posla. Dok u Topličkom okrugu u opštinama Prokuplje, Blace i Kuršumlija samo dva stečajna upravnika imaju licencu.

Osim u slučaju FIAZ-a iz Prokuplja, gde je angažovan stečajni upravnik sa licencom, ni u jednom od deset preduzeća u kojima je stečaj u toku ne primenjuju se ova zakonska odredba.

Pored toga što nemaju odgovarajuću kvalifikaciju, stečajni upravnici u 'Prkupljeprojektu', 'Topličanki', Metalskom preduzeću 'Toplica' 'Staklari' i 'Univerzalprometu' u Prokuplju, 'Pobedi' i 'Mlekari' u Blacu i 'Metalcu' u Kuršumliji, na posao dolaze iz drugih gradova, dok osobe ovlašćene za isti posao sa ovih prostora nisu angažovane. Kao drastičan primer nepoštovanja zakona, Milan Strugarević navodi slučaj Branka Marića iz Beograda koji je bez licence nastavio da vodi stečajni postupak u 'Staklari' i 'Univerzalprometu' i početkom februara čak dobio isti posao i u Metalskom preduzeću 'Toplica' u Prokuplju. Bez licence isti posao u 'Prokupljeprojektu' poveren je Zoranu Cvetkoviću, advokatu iz Niša.

Mileta Denić, ekonomista turizma i ugostiteljstva iz Lebana, dugogodišnji stečajni upravnik leskovačkog 'Nevproma', koji taj posao odnedavno obavlja i u ITP u Grdelici i u 'Radonjici' kod Vučja, jedini je licencirani stečajni upravnik iz Jablaničkog okruga.

Ispit za licencu nije položilo nekoliko dugogodišnjih stečajnih upravnika u tekstilnim firmama, zatim nekoliko leskovačkih advokata i jedan dugogodišnji bankar. Neki od njih još rukovode preduzećima u stečaju, ali je Agencija za privatizaciju nedavno imenovala licenciranog stručnjaka iz Niša za stečajnog upravnika u 'Poljoprivredi'. U leskovačkom kraju u stečaju je devet društvenih firmi. B. Milosavljević - M. Ivanović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.