Šte čeka ministre?

Izvor: RTS, 30.Jun.2012, 09:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šte čeka ministre?

Ekonomisti su jednoglasni u ocenama da će nova vlada imati puno posla i malo vremena da gasi požare koji je čekaju. Samo dan nakon što je Srbija dobila mandatara za sastav nove Vlade, saopšteno je da se povećao broj nezaposlenih i da je premašio 25 odsto.

Dan nakon što je Srbija dobila mandatara za sastav nove vlade, saopšteno je da se povećao broj nezaposlenih i da je premašio 25 odsto.

Upravo zbog opasnosti od novih otkaza i recesije, ekonomisti su jednoglasni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u ocenama da nova Vlada ima puno posla i malo vremena da gasi požare koji je čekaju.

Nije samo građanima vrućina, čini se da će isto biti i onima koji ovog leta sednu u ministarske fotelje gde ih čekaju gorući ekonomski problemi.

Stručnjaci im poručuju da neće imati ni uobičajenih 100 dana za uhodavanje, već će morati odmah da rade. Prvi na redu su popunjavanje rupe u budžetu od skoro 2 milijarde evra i nastavak aranžmana sa MMF- om.

"Nikad nisam rekao da ne treba razgovarati sa MMF-ov, već sam rekao da treba u tim razgovorima videti šta su realni zahtevi koje mi možemo i treba da ispunjavano, a šta su pritisci koje druge zemlje nisu imale", rekao je mandatar za sastav nove vlade Ivica Dačić.

Za privrednike nema dileme - od nove Vlade očekuju dogovor sa MMF-om i niže kamate, manje poreze i podršku izvozu.

Toplica Spasojević iz Srpskog poslovnog kluba "Privrednik" rekao je da poslovnu zajednicu interesuje da nova vlada bude orjentisana ka biznisu ka stvaranju uslova za izvoz i stvaranju novih radnih mesta.

"Da bi to uradili izuzetno je važno da se dogovorimo sa MMF-om i da pošaljemo poruku investitorima da je Srbija sigurno mesto", naveo je Spasojević.

Sindikati su saglasni sa privrednicima, ali ne i sa tim da nova vlada posluša preporuku Fiskalnog saveta i da zamrzne plate i penzije.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da ne očekuje da će doći do zamrzavanja plata.

"Ako ne dođe bar do blagog povećanja plata i ne dođe do povećanja kupovne moći, onda ne možemo da očekujemo i da se privreda pokreće u nekom razumnom peruodu", naveo je Orbović.

Novoj vlasti prve poruke uputili su i strani investitori okupljeni u Američkoj privrednoj komori. Od nje očekuju da drži pod kontrolom manjak u kasi i da im olakša i ubrza poslovanje. Smatraju da će na taj način Srbija izbeći recesiju i biti privlačnija novim investitorima iz inostranstva.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šta čeka ministre?

Izvor: RTS, 30.Jun.2012

Ekonomisti su jednoglasni u ocenama da će nova vlada imati puno posla i malo vremena da gasi požare koji je čekaju. Samo dan nakon što je Srbija dobila mandatara za sastav nove Vlade, saopšteno je da se povećao broj nezaposlenih i da je premašio 25 odsto. ..Dan nakon što je Srbija dobila mandatara...

Nastavak na RTS...

Šta čeka (nove/stare) ministre?

Izvor: Vesti-online.com, 30.Jun.2012

Ekonomisti su jednoglasni u ocenama da će nova vlada imati puno posla i malo vremena da gasi požare koji je čekaju. Samo dan nakon što je Srbija dobila mandatara za sastav nove Vlade, saopšteno je da se povećao broj nezaposlenih i da je premašio 25 odsto...Upravo zbog opasnosti od novih otkaza...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.