Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Nov.2023, 12:54

Stazama duha: Profesorka Ivana Janković predaje istoriju putujući kroz Srbiju sa svojim učenicima

"Knjige nama daju određeno znanje, ali putovanja su nešto što nam daje značajno iskustvo..."

Profesorka istorije, iz Užica, Ivana Janković gostovala je u "Jutru" na "Prvoj" gde je govorila o svom radu sa decom i drugačijem pristupu u nastavi.

- Jedna profesorka odlučila je da proširi granice praktične nastave i  umesto da istoriju samo predaje, ona svoje učenike vodi u manastire širom Srbije. Da li tako uspeva da ih nauči da zavole ne samo predmet, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << već i veru i tradiciju? - započela je voditeljka Irina Vukotić koja je uz profesorku, koja predaje istoriju čak u četiri škole u Užicu, ugostila i njene učenike Milicu Marjanović, Teodoru Krčavac, Đorđa Toomaševića i Andriju Cvejića.

- Imam tu privilegiju da u životu radim ono što volim. Kreirala sam jedan profil, koji se zove Stazama duha, gde sam objedinila svoje četiri ljubavi: ljubav prema istoriji, ljubav prema veri, putovanjima i ljubav prema radu sa decom - ističe profesorka Ivana, te dodaje da je u radu sa učenicima ključna motivacija i podsticaj:

- Mislim da su naša deca dobra i treba im samo podsticaj i motiv. Moramo da im pokažemo da ih volimo. Deca to znaju da prepoznaju i uzvrate. Trudim se da osvestim deci ko su odakle su, da imaju svest šta znači patriotizam, da vole svoje korene. Mogu da posvedočim da deca jako lepo reaguju kada posetimo neka mesta koja su vezana za istoriju - poručuje Ivana Janković.

Објава коју дели Ivana Janković (@stazama.duha)

Profesorka iz Užica putem profila koji vodi promoviše brojne talente svojih učenika, bilo da je reč o glumi, govorništvu, muzici, a uz to ih uči, i to, na mestima na kojima su se odvijali događaji iz istorije.

- Knjige nama daju određeno znanje, ali putovanja su nešto što nam daje značajno iskustvo - govori Jankovićeva koja u okviru svog profila na društvenoj mreži Instagram deli iskustva iz brojnih manastira u Srbiji, Crnoj Gori, te Bosni i Hercegovini, Kosovu i Metohiji, pa čak i Ukrajini.

Sagovornica Irine Vukotić ističe da je na nju i decu poseban utisak ostavilo edukativno putovanje u svetinju koja se nalazi u Hercegovini, tačnije, Prebilovcima, gde se dogodilo veliko stradanje Srba.

- Prva fotografija koju sam objavila na stranici koju vodim je zapravo citat koji sam fotografisala u manastiru Tvrdoš, u Hercegovini, od vladike Nikolaja: "Ljubav je jača od svega, premda ne izgleda uvek tako". Kada je ljubav pokretač, tu nema greške. Deca i ljudi to prepoznaju, a moj jedini moto za rad je upravo to - zaključuje profesorka Ivana Janković.

Објава коју дели Ivana Janković (@stazama.duha)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

ZBOG IVANE IZ UŽICA UČENICI ZAVOLELI ISTORIJU Profesorka školarce vodi na putovanja Srbijom gde im drži predavanja: Ovo je motiviše da radi (FOTO)

Izvor: Blic, 08.Nov.2023

Ivana Janković profesorka istorije u četiri škole u Užicu svojim nesvakidašnjih pristupom nastavi privukla je pažnju celoj Srbiji. Ona je odlučila je da proširi granice praktične nastave, i umesto da istoriju knjiški predaje, ona svoje učenike vodi u manastire širom Srbije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.