Stav Nemačke je jasan

Izvor: B92, 14.Maj.2022, 14:07

"Stav Nemačke je jasan"

Nemački izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Saracin izjavio je danas da je "Kosovo u srcu Evrope".

On ističe da je Kosovu mesto u Savetu Evrope, kao i da je stav Nemačke o tom pitanju "jasan".

Saracin je na Tviteru naveo da je ministarki spoljnih poslova Kosova Doniki Gervali Švarc juče potvrdio da Nemačka podržava zahtevu Kosova za članstvo u Savetu Evrope.

Aplikaciju za članstvo Kosova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Savetu Evrope u Strazburu je u četvrtak predala šefica kosovske diplomatije.

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pažljivo prati izjave evropskih zvaničnika, a posebno predstavnika Vlade Savezne Republike Nemačke i zato ga molim da ne pokušava da nađe opravdanje za nediplomatski stav gospodina Saracina. Izjaviti u Prištini da takozvano Kosovo treba da bude član Saveta Evrope, a u Beogradu pričati o evropskoj perspektivi Srbije je licemerno koliko i uvredljivo.

Ne treba da čekamo još dvadeset godina da bi znali da nas Evropska unija neće i da će za Šiptare biti odvojeno posebno mesto bez obzira koliko puta pogazili reč i odbili da sprovedu dogovoreno. Nema mesta u Savetu Evrope i za državu Srbiju i za teritoriju Kosovo i Metohija pod privremenom upravom Ujedinjenih nacija. Često iz Evropske unije stignu upozorenja da Srbija ne može da sedi na dve stolice, sada neka svoju mudrost isprobaju na sebi, ne može Evropska unija da sedi na dve stolice i da traži da se Srbija uskladi sa njenom politikom, a u isto vreme da podržava Prištinu da bude član Saveta Evrope.

Neka se Evropska unija opredeli, od njenog opredeljenja zavise i mnoge naše odluke", izjavio je ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandar Vulin komentarišući stav izaslanika nemačke vlade za Zapadni Balkan Manuela Saracina da je stav Nemačke jasan i da je takozvano Kosovo u srcu Evrope i da pripada Savetu Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.