Izvor: Politika, 23.Jul.2013, 10:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Status službenog lica – „lek” za napade na lekare

Svakoga dana se dogodi napad na nekog od doktora, ali se u javnosti pojave samo veći incidenati. – Donošenje novih propisa je neophodno kako bi se zaštitili zdravstveni radnici jer su fizički napadi na njih postali praksa

Napad nervoznog pacijenta P. D. (51) na doktorku Mariju Glavinić u Dobanovcima zato što nije mogla da prepravi datum na receptu za lek namenjen njegovom ocu, izazvao je revolt zdravstvenih radnika. Oni smatraju da je krajnje vreme da pripadnici ove profesije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dobiju status službenog lica.

Dr Milica Nikolić-Urošević, iz UdruženjazazaštitupravaizabranihdoktoraopštemedicineSrbije, kaže da je dr Marija Glavinić postupila ispravno. Ona je morala da pregleda pacijenta kako bi mogla da mu propiše terapiju i da je strašno to što bolesnici misle da su lekari tu kako bi ispunjavali njihove želje.

– Svakoga dana se dogodi napad na nekog od izabranih lekara, ali se o tome u javnosti malo zna. U medijima se pojave samo veći incidenati. Svaki dan kada završimo smenu, pomislimo da smo imali sreće jer pored uvreda i omalovažavanja nismo dobili i batine. Osim što imaju prava, pacijenti moraju da shvate da imaju i neke obaveze, jer mi snosimo odgovornost za sve ono što im propišemo kao terapiju. Najčešće nas u ordinaciji napadaju zbog želje da ih odmah pošaljemo na pregled magnetnom rezonancom ili skenerom jer im je to neko predložio ili zato što na recept ne mogu da dobiju lekove koje im je preporučio lekar u bolnici – objašnjava dr Milica Nikolić-Urošević.

Lekarska komora Srbije se, ističe dr Tatjana Radosavljević, direktorka ove institucije, zalaže da zdravstveni radnici napokon dobiju status službenog lica, jer nasilje nad ovom strukom ne sme više da se toleriše. Ona ističe da oni ne žele da nose oružje kako bi bili zaštićeni, već da se nasilje nad njima kažnjava kao u slučajevima napada na advokate, sudije...

– Ovaj problem smo zajedno sa kolegama iz Izraela svrstali u prvih pet u Svetskoj medicinskoj asocijaciji, čiji smo članovi. Ukoliko se usvoji obavezujuća deklaracija o ovom pitanju, još više ćemo pritisnuti državu da odgovori na apele lekara. Dosadašnje akcije nadležnih o odnosu pacijenata i lekara nisu dale nikakve efekte. Strašno je da se dešava da, na primer, doktorka anesteziolog dobije batine dok reanimira dete. Ali, ne događaju se napadi na zdravstvene radnike samo kod nas. U Turskoj je ubijen kardiohirurg, a učestali su napadi i u Kini i Indiji – dodaje dr Radosavljević.

Ukoliko Lekarska komora Srbije ili Ministarstvo zdravlja ne daju predloge za donošenje zakona o zdravstvenim radnicima gde bi se u određenim stavkama strogo sankcionisao napad na medicinare, to će učiniti profesor dr Dušan Milisavljević, predsednik Odbora za zdravlje i porodicu Skupštine Srbije. Kako je objasnio za naš list, donošenje novih propisa je neophodno kako bi se zaštitili zdravstveni radnici jer su fizički napadi na njih postali praksa.

– S pravom lekari traže status službenog lica i opravdani su apeli zdravstvenih ustanova i sindikata da se to pitanje reši. Mislim da je stvar opšte kulture kako se neko ponaša prema medicinarima – kaže dr Milisavljević.

U Ministarstvu zdravlja napominju da su od 2008. godine davali predlog za obezbeđivanje adekvatne zaštite za zdravstvene radnike, uvršćivanjem zdravstvenih radnika u kategoriju službenih lica, a zatim i za dopunu krivičnog zakonika za propisivanje novog krivičnog dela napad na zdravstvenog radnika.

– Ove inicijative nisu prihvaćene od Ministarstva pravde uz obrazloženje da je zaštita zdravstvenih radnika i drugih lica koja obavljaju javna ovlašćenja, već regulisana postojećom regulativom. U slučaju napada na lice koje obavlja javna ovlašćenja (što obuhvata i zdravstvene radnike i druge osobe u zdravstvenoj zaštiti) kazne za neka krivična dela su pooštrene. Ministarstvo zdravlja je takođe predlagalo da se u izmene i dopune krivičnog zakonika uvrsti i delo nanošenje lake telesne povrede licu koje obavlja poslove od javnog značaja, ali ni ova inicijativa nije prihvaćena – tvrde u Ministarstvu zdravlja.

----------------------------------------------

Doktorki polomljen nos u sali za reanimaciju

2010. fizički napadnuta doktorka KCS-a dok je bila u sali za reanimaciju, zadobila je prelome nosa i čašice kolena

2010. nepoznati čovek napao je pre dve godine na Novom Beogradu ekipu Hitne pomoći

2010. pretučena ekipa Hitne pomoći u Zemunu

2008. suprug pacijentkinje pretukao doktorku u jednom domu zdravlja jer njegovu ženu nije odmah primila u ordinaciju

2007. nervozni pacijent napao celu smenu medicinskih sestara u Kliničko-bolničkom centru „Zvezdara”, tukao ih telefonom i gurao na ormar

2008. u Jajincima pretučen ginekolog, na koga je nasrnuo suprug trudnice jer lekar nije mogao da joj izda uput za porodilište

D. Davidov-Kesar

objavljeno: 23.07.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.