Tadić: Putem brzih integracija

Izvor: Politika, 26.Mar.2010, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Putem brzih integracija

Od našeg stalnog dopisnika

Brisel, 26. marta – Predsednik Srbije Boris Tadić sastao se danas u Briselu sa Ketrin Ešton, visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, prvog dana trodnevnog Briselskog foruma na kojem učestvuju državnici evropskih država i zvaničnici EU.

– Bio je to jedan od neformalnih i veoma korisnih sastanaka koje sam imao u poslednje vreme i prilika da otvoreno i u pozitivnom ambijentu razgovaramo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << o svim važnim pitanjima. Zainteresovani smo da naša kandidatura za članstvo u Evropskoj uniji što pre dođe do Evropske komisije i da dođemo do statusa kandidata za punopravno članstvo do kraja ove ili početka sledeće godine – kazao je Tadić.

On je potvrdio da je razgovor sa Eštonovom obuhvatio i pitanja regionalne saradnje, kao i bilateralne odnose država regiona.

– Naravno, razgovarali smo o Kosovu i Metohiji. Ponovio sam da Srbija ne prihvata niti priznaje nezavisnost Kosova, ali ima interes da se otvore pitanja regionalne saradnje, transporta, komunikacije i ostala pitanja koja su praktičnog karaktera i koja ne bi vodila Srbiju prema implicitnom, naravno ni eksplicitnom priznanju nezavisnosti Kosmeta, ali bi obezbedila funkcionisanje čitavog regiona, imajući u vidu naše ugovore, a pre svega mislim na Ceftu. Ono što je kvalitativna razlika u odnosu na prošlost jeste što Srbija inicira takva rešenja i pokreće ta pitanja. Mi želimo da predstavnici kosovskog entiteta Albanci s Kosova učestvuju na regionalnim forumima, ali imamo crvene linije s tim u vezi. Način na koji oni mogu biti predstavljeni jasno je definisan u UN – rekao je Tadić.

Predsednik Srbije naveo je da je s Eštonovom postigao saglasnost da sve što Srbija čini doprinosi miru i stabilnosti u regionu i da samo tako zapadni Balkan i naša zemlja mogu biti priključeni EU.

– Takođe smo saglasni da izvestan zamor u evropskom proširenju treba da prođe što pre, kako bi i prostor jugoistočne Evrope bio integrisan u EU, jer je to korisno za sve. Svako drugo rešenje bilo bi skuplje i sa mnogim potencijalnim političkim rizicima i nestabilnošću. Takve solucije svakako treba izbeći. Jedino put brzih integracija i aktivne politike integracija obezbeđuje korist za sve države zapadnog Balkana, ali i EU, ocenio je Tadić. On je dodao da ne veruje da su organizatori nedavno održane regionalne konferencije na Brdu kod Kranja imali loše namere, ali da je došlo do propusta u organizaciji zbog kojih Srbija nije mogla da učestvuje na skupu.

Tadić je naglasio da je tokom razgovora uverio Eštonovu da Srbija čini sve da uhapsi haške optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića i da od toga neće odustati, kao i da će nastaviti reformske procese neophodne za sticanje kandidatskog članstva i otvaranje pregovora o pristupanju EU.

Kada je reč o Bosni i Hercegovini, predsednik Srbije podsetio je da je naša zemlja garant Dejtonskog sporazuma i da podržava celovitost BiH. On je potvrdio da Srbija podržava svaki dogovor koji postignu predstavnici tri naroda i dva entiteta u BiH.

Posle razgovora sa Eštonovom, Tadić je večerao s hrvatskim predsednikom Josipovićem i Hermanom van Rompajem, predsedavajućim Saveta EU s kojim će sutra imati odvojen sastanak. Tadić će sutra posle podne govoriti na Forumu u delu debate koja je posvećena zapadnom Balkanu.

V. Jokanović

[objavljeno: 26/03/2010]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić: Status kandidata do kraja godine

Izvor: Blic, 26.Mar.2010

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas, posle razgovora sa visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, da Srbija želi da ostvari status kandidata za EU do kraja ove ili početkom sledeće godine, ali je pretpostavka za to završetak saradnje sa tribunalom...

Nastavak na Blic...

Tadić: Podrška Ketrin Ešton za pridruživanje Srbije u EU

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 27.Mar.2010, 10:56

Predsednik Srbije Boris Tadić sinoć je u Briselu izjavio da mu je, u sinoćnjem razgovoru s visokom predstavnicom za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Ketrin Ešton, potvrđena podrška Evropske unije za dogledno davanje statusa kandidata za članstvo. Tadić i Ketrin Ešton su razgovarali na margini...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Ketrin Ešton za Srbiju u EU

Izvor: Beta, 27.Mar.2010

BRISEL, 26. marta 2010. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić u petak uveče je u Briselu izjavio da mu je, u razgovoru s visokom predstavnicom za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Ketrin Ešton, potvrdjena podrška Evropske unije za dogledno davanje statusa kandidata za članstvo...Tadić i Ketrin...

Nastavak na Beta...

EU pozdravlja dogovor Rusije i SAD

Izvor: B92, 27.Mar.2010

Brisel -- Sporazum o smanjenju strateškog nuklearnog naoružanja (START) između SAD i Rusije predstavlja veliki pomak, ocenjuju zvaničnici EU... Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnju politiku i bezbednost Ketrin Ešton čestitala je SAD i Rusiji što su okončali pregovore i postigli dogovor...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.