Status KiM ne sme biti uslov za ulaz u EU

Izvor: Vesti-online.com, 06.Mar.2010, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Status KiM ne sme biti uslov za ulaz u EU

Ambasador Srbije u Nemačkoj Ivo Visković izjavio je da se Srbija postepeno priprema za evropske integracije, na koje ne treba da utiče skepticizam drugih zemalja članica oko daljeg proširenja Evropske unije (EU), niti pitanje statusa Kosova i Metohije koje može biti rešeno pošto Srbija postane članica EU.

Skepticizam nekih zemalja po pitanju daljeg proširenja EU povećan je posle integracije Bugarske i Rumunije i u Beogradu postoje strahovanja da bi to moglo biti korišćeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << protiv prijema Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana u Uniju, rekao je ambasador Visković u intervjuu za nemačko izdanje internet sajta "EurActiv" iz Brisela.

"Mislimo da bi mi mogli biti žrtva skepticizma zbog Bugarske i Rumunije i zabrinutosti zbog trenutne finansijske situacije u Grčkoj. Razumemo da postoje problemi u EU, ali da li je fer da Srbija treba da plati cenu? Niti je Srbija niti bilo koja druga zemlja Zapadnog Balkana doprinela tim problemima", primetio je Visković.

Jedino moguće rešenje je kompromis, rekao je Visković i podsetio da je Beograd već predložio Albancima na Kosmetu da imaju sva prava osim međunarodnog i vojnog suvereniteta.

"Važno je da nijedna strana ne bude ponižena niti ucenjivana. Sačuvati obraz je veoma važno u tom pitanju, kao i u mnogim drugima", zaključio je Visković.

Ambasador je naglasio da prijem Srbije u evropsku zajednicu treba da zavisi samo od dostignuća te zemlje i njenog ispunjavanja evropskih standarda, a ne od razvoja događaja u drugim zemljama ili problema u EU.

"Mislimo da članstvo u EU zaslužujemo zbog naše lokacije, sistema vrednosti, kulture, političkog i ekonomskg sistema", istakao je srpski ambasador.

Visković je, takođe, istakao da je pitanje statusa Kosmeta, proces odvojen od evrointegracija Srbije i da ne predstavlja zvaničan uslov za prijem u EU.

"Možda ima pojedinačnih političkih izjava u državama članicama EU u kojima se o Kosovu govori kao o "potencijalnom" uslovu za evrointegracije Srbije. Ali mi pregovaramo sa Evropskom komisijom (EK) i stav zvaničnika EK je da su to dva odvojena pitanja", izjavio je Visković.

Ambasador je naveo da će Beograd biti spreman da pregovara o konačnom rešenju situacije u južnoj pokrajini posle savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova, koje se očekuje u junu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.