Stasala prva generacija Svilajnčana koja ima dualno obrazovanje, da li su dobili ono što im je obećano?

Izvor: RTS, 09.Jun.2020, 19:32

Stasala prva generacija Svilajnčana koja ima dualno obrazovanje, da li su dobili ono što im je obećano?

Prva generacija učenika koji su se u Svilajncu obrazovali po dualnom sistemu završila je trogodišnje školovanje. Najbolji su, posle strunog ispita, odmah dobili posao. Devetoro mladih od danas radi u nemačkoj kompaniji Fosloh Švabe i domaćem Alfa Tehniksu.
Pre proslave mature dobili su posao. Uz teorijsku nastavu u školi, industrijski mehaničari i bravari-zavarivači imali su i praktičnu nastavu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << U drugoj godini 360, u trećoj 720 sati godišnje. Uz profesore i majstore, koji su bili mentori u proizvodnim halama, savladali su mnoge tajne zanata koji je od danas zvanično i njihov posao.

"Naučili smo sve! Od turpijanja i brušenja bravarskih delova, pa sve do zavarivanja," zadovoljan je Dragan Milenković, od danas radnik Alfa Tehniksa.
Reči pohvale za  majstore ima  i Đorđe Marković, takođe od danas radnik u Fosloh Švabe." Što se majstora tiče, oni su se baš trudili da nam objasne i da nas nauče radu na mašinama," kaže on.
Radom u kompaniji koristan je i  deci i menadžerima firmi koje su prepoznale prednosti dualnog obrazovanja i to što po završetku  školovanja imaju radnike potpuno obučene za posao.
Miljan Spasić, generalni menadžer u kompaniji Fosloh Švabe, kaže da su za tri godine uspeli da od dece  školaraca naprave radnike koji su spremni za proizvodne linije.
U svilajnačkim industrijskim zonama već radi 15 fabrika, četiri se  bave elektronikom. U školi pažljivo osluškuju potrebe privrede, te se školuje kadar koji lako pronalazi posao.

Slađana Stojanović, direktorka srednje škole u Svilajncu, najavljuje da će od naredne školske godine upisati dva odeljenja, odnosno 60 učenika. U jednom odeljenju će se četiri godine školovati tehničari mehatronike, u drugom mašinci. U Alfa tehniksu  spremni su da po tom programu  za posao obuče 30 bravara zavarivača.
 
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.