Startuje Kargo 10

Izvor: RTS, 03.Okt.2010, 12:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Startuje "Kargo 10"

Prvi voz zajedničkog preduzeća Srbije, Slovenije i Hrvatske "Kargo 10" kreće u ponedeljak. Prevoz robe od Paraćina do Sežane, zbog pojednostavljenih procedura, trajaće 20 sati, kaže ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić.

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić najavio je da će prvi teretni voz zajedničkog železničkog preduzeća Srbije, Slovenije i Hrvatske "Kargo 10", koji će krenuti u ponedeljak, moći da preveze robu od Paraćina do Sežane u Sloveniji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za 20 sati.

"Svuda na granicama biće ubrzana procedura. Carinjenje će biti obavljano ranije nego što je do sada bilo, a promena mašinovođa i lokomotiva biće samo na jednom mestu", rekao je Mrkonjić za Tanjug.

Mrkonjić je naveo da bi takav, ubrzan, transport robe kroz Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju, mogao da znači i da se železnička maršruta između Minhena i Istanbula, koja ide i kroz teritoriju sve tri zemlje, može preći za planiranih 40 sati.

Prvi voz zajedničkog preduzeća "Kargo 10" prevoziće, prema rečima Mrkonjića, drvene brikete, jer je Srbija obezbedila oko 50.000 kubnih metara briketa namenjenih italijanskom tržištu. Imaće 30 vagona i da će ići trasom Paraćin - Beograd - Zagreb - Ljubljana - Sežana, i dalje za Italiju.

Svečani "ispraćaj" prvog voza 

Ministar je rekao da će u ponedeljak, 4. oktobra, na železničkoj stanici u Batajnici biti održana svečanost, povodom polaska prvog zajedničkog voza, na kojoj će biti resorni ministri Srbije, Slovenije i Hrvatske, kao i predstavnici iz Bosne i Hercegovine (BiH), Republike Srpske i Makedonije.

"Bez velikih ulaganja, samo uz skraćivanje rokova i vremena raznih operacija na granicama, mi smo došli dotle da u postojećim infrastrukturnim uslovima vozovi mogu brže da idu", naglasio je Mrkonjić.

On je rekao da su to omogućili specijalisti policije, carine, ministarstva finansija i poljoprivrede, koji su zaduženi za fitopatološke procedure u sve tri države.

Železnički koridor na relaciji Ljubljana - Zagreb - Beograd - Istanbul trebalo bi da privuče najmanje dve do tri hiljade vozova, od njih ukupno sedam hiljada koji idu iz pravca Mađarske.

Mrkonjić je napomenuo da postoji veliki interes železničkih uprava Republike Srpske, Crne Gore, BiH i Makedonije za saradnju sa "Kargo 10" i da će te države biti pridružene članice tog preduzeća.

Crna Gora, BiH, Makedonija i RS imaju interes za pojačanu saradnju zbog prevoza robe Koridorom 10, a preduzeće "Kargo 10" ima veliku perspektivu, zaključio je Mrkonjić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.