Startit i Google - nove generacije preduzetnika u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Okt.2019, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Startit i Google - nove generacije preduzetnika u Srbiji

Srpska organizacija Startit nedavno se našla u fokusu Google-a, kada je na zvaničnom blogu ove kompanije, Keyword-u, objavljen članak u kome je Google izdvaja u tri od svojih mnogobrojnih Launchpad partnera.

Nešto više od godinu dana nakon što se Startit udružio sa Google-om u cilju razvijanja srpske startap scene, na zvaničnom blogu tehnološkog giganta srpska organizacija se pojavljuje kao primer koji pomaže napredak lokalnih biznisa.

Domaći Startit, prepoznat >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je kao organizacija koja ima za cilj da ulije novi život u srpsku ekonomiju nakon stagnacije u prethodnim decenijama uslovljenim odlivom mozgova, navodi se u tekstu.

Naime, 2017. godine organizacija srpskih preduzetnika u dijaspori Serbian Entrepreneurs organizovala je posetu predstavnika Google-a Beogradu, a kao rezultat jednog od tih sastanaka Srbija je prošlog aprila postala prva zemlja u Evropi čiji je akcelerator, Startap akademija, podržan od strane Google Developers Launchpad programa.

Od tada su se u Novom Sadu i Beogradu održali Google Launchpad događaji namenjeni domaćim startapima koji su tada dobili priliku da rade na razvoju svojih proizvoda zajedno sa mentorima iz Google-ove i Startitove mreže.

Zatim je i Računarski fakultet u Beogradu uveo kurs Tehnološkog preduzetništva koji je baziran na programu Startap akademije.

Ovaj kurs se sada širi i na druge fakultete, pa će tako u ovom semestru biti organizovan i na Matematičkom fakultetu, kaže osnivač Startita Vukašin Stojkov.

Pored Startita iz Srbije, svetli primeri su i akcelerator Digitaraya iz Džakarte, koji se takođe prošle godine pridružio Google-ovom programu, a od tada je kroz njega prošlo više od 30 startapa.

Još jedan od partnera koji je prošle godine postao deo Launchpad-a kako bi zajedničkim snagama doneli društveni, ekonomski i uopšte životni napredak u Latinskoj Americi je i ekvadorski IMPAQTO.

Google Developers Launchpad je grana Google-a koja upravlja globalnim akceleratorskim programom koji pomaže startapima da ostvare rast.

Postoji sa ciljem da podeli i raširi najbolje prakse kroz globalnu zajednicu osnivača i startapa.

"Globalni trend je da tehnologija postaje deo svih privrednih grana i s tim u vezi Google je prepoznao naš rad u Startitu i u razvoju tehnologije u Srbiji. Važno je da se da podrška onima koji pokreću tehnološke firme", kaže Stojkov.

Ističe da je značajno to što studenti tehnoloških nauka sada uče kako da pokrenu biznis.

"Sa stručnjacima iz Google-a radimo godinu i po dana na razvoju preduzetništva i organizovaćemo dodatne kurseve za studente i odrasle. Studente računarskih nauka niko ne uči marketingu, a to je veoma važno kako bi znali kako mogu da ono što programiraju, prodaju kao proizvod", objašnjava.

Kako kaže Stojkov, rezultate koji su na tom planu ostvareni u Srbiji Google je prepoznao kao primer dobre prakse.

Govoreći o početku pružanja usluge "Google Merchant Account" u Srbiji, koji omogućava da krene prodaja digitalnih proizvoda domaćih programera u prodavnici "Google Play Store", Stojkov kaže da je to odlična vest za naše kompanije pogotovo one koje se bave proizvodnjom video igara.

To je još jedan pokazatelj da nas vodeće tehnološke kompanije prepoznaju kao značajnu lokaciju odakle će ubuduće dolaziti tehnološke inovacije, dodao je sagovornik.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.