Staro Užice u Poreskoj upravi

Izvor: RTS, 15.Nov.2017, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Staro Užice" u Poreskoj upravi

Odnedavno, u užičkoj Poreskoj upravi, stranke, osim što mogu pribaviti potrebna poreska dokumenta, mogu i štošta naučiti iz istorije grada. Radnik Poreske uprave i strastveni kolekcionar fotografija starog Užica, Miloš Poznanović, oplemenio je radni prostor panoima podsećajući sugrađane na znamenite Užičane i grad kakav nekad beše.
Gotovo da nema stranke koja se po obavljenom poslu ne zadrži >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pred fotografijama  postavljenim na mestu nekadašnjih šaltera.

"Baš sam se iznenadio puno, jer to bi svi rado voleli da vide u Užicu".
"Da nema ovih slika bilo bi na neki način sumorno, ovako može da se pogledaju slike i da se nauči nešto".
O Užicu kakvo nekad bejaše i o znamenitim Užičanima, prvim preduzetnicima i poreskim obveznicima, sa panoramom grada nekada i sada, koje je Miloš, uz pomoć prijatelja Milića Simića, izdvojio iz svoje kolekcije od preko 10.000 originalnih fotografija i razglednica.
Uz svaku fotografiju sledi i propratni tekst.
"Npr. Krčagovo se do početka prošlog veka zvalo Beširovina ili Beširovo Polje, pa su u Stjepovića luci kopajući za izradu te domaće cigle našli ostatke krčaga i od tada je Krčagovo dobilo naziv onakav kakav danas ima... Vrlo je interesantna geneza Šuljagine radnje", kaže Miloš Poznanović, radnik Poreske uprave i kolekcionar.
Današnju pekaru sa čuvenom Šuljaginom lepinjom otvorio je Vlajko Čarapić, današnji vlasnik je Dragan Lazić, ali lepinja je ostala Šuljagina. Na fotografijama je i najbogatiji Užičanin u međuratnom periodu, trgovac stokom Petar Pržuljević, Rus Makin, koji je otvorio u Užicu prvu medicinsku ambulantu, mnogi koji su ostavili trag u varoši na Đetinji.
"Primetio sam čak kod ljudi, pošto su saznali da sam ja autor ove postvki, došli da me nešto pitaju, i suzu u oku, jer su videli nekog svog pretka. Imam ponuda od starih Užičana da mi donesu i oni neke fotografije sa raznim legendama, koje ću ja naravno skenirati i ostaviti u svojoj kolekciji, ali sve one otkrivaju možda neku novu priču", kaže Miloš.
Postavku u Poreskoj upravi Miloš će dopuniti i pričom o poreskim dokumentima kao svoj poklon ustanovi u kojoj radi punih 38 godina, uporedo skupljajući fotografije i razglednice.


Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.