Stariji Banaćani na obuci za orezivače voća

Izvor: RTS, 08.Feb.2019, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stariji Banaćani na obuci za orezivače voća

Na plantažama voća širom Banata u toku je zimsko orezivanje voća, posao koji su do sada radili isključivo majstori sa juga Srbije. Poslednjih godina organizovano je nekoliko kurseva za orezivače pa to sada rade meštani.
I dok kod mladih ne vlada gotovo nikakav interes za ovim starim zanatom obuku završavaju uglavnom starija lica. Sve je više i žena, među njima je i Gizela Geder.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Već 33 godine učim ovaj posao i svake godine se nauči nešto novo, nove sadnice, nove sorte drugačije se režu imaju sada i drugačiji klip male podloge, velike podloge, velike podloge tako mora mnogo da se uči dabi stalno bio dobar rezač" kaže Gizela Geder iz Zrenjanina
Stevan Guzijan je odavno u penziji iako je zagazio odavno u osmu deceniju života gotovo svakodnevno dolazi na posao.
"Penzija je mala pa moramo se nekako snalaziti, zaraditi koji dinar. Ima tri, četiri godine da se bavim ovim poslom polako. Nije lako, radi se po snegu i kiši ali izdržava se", ističe Stevan Guzijan iz Zrenjanina
Iako je dosadašnji tok zime protekao sa dosta snega na svu sreću svega nekoliko dana bilo je minus deset stepeni.

"Radimo sa dvadeset pet rezača. Zimski period nam sada ide na ruku, bila je blaga zima, tako da možemo da koristimo svaki lep dan bez snega i kiše za rezidbu. Stariji ljudi se opredeljuju za ovaj posao više iz razloga što su u penziji tako da im ovo dođe kao neka dodatna delatnost dok mlade ljude to ne zanima, ni zbog visine zarade koju mogu zaraditi a i ovo je sezonski posao koji traje maksimalno dva do tri meseca u toku zime", naglašava Zoltan Kiš, inženjer voćarstva.
Poslednjih godina u Vojvodini podiže se sve više plantaža voća trenutno je reč o dvadesettri hiljade hektara. Najveće površine su pod višnjama.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.