Izvor: RTS, 26.Jan.2021, 16:21

Stari zanat u rukama Vere Aleksić

Tokom zime, najbolji čuvar od hladnoće je jorgan. Nekada se govorilo da se pod dobro urađenim jorganom, može spavati i pod zvezdama i na najvećem mrazu. Jorgani punjeni vunom danas su prava retkost, a taj zanat i dalje čuva Vera Aleksić iz Grnčare kod Loznice.
Štrikanje, vez i sve druge vrste ručnih radova, Verin su hobi godinama. Jorgane punjene vunom počela je da pravi pre deset godina. Ne pada joj teško, kaže, ni rad od dvanaest sati, koliko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << traje samo jedan u nizu procesa izrade. U poslednjih nekoliko godina interesovanje mušterija je sve veće, a njeni jorgani su stizali i do Norveške.

"Vraća se interesovanje. Na vunu niko nije alergičan, nema lepšeg pokrivača od toga, to ne smeta ako se pokrije i leti, neće biti vrućina"; objašnjava Vera Aleksić.
Penzionerske dane Vera, kaže, ne provodi odmarajući. Prodajom jorgana ostvaruje i prigod. Za jedan u potreba četiri dana pa joj u poslu pomaže i suprug.
"Uopšte me privlače ti ručni radovi, a vidim ovo niko ne radi, pa hajde ja zašto da ne. Ovo je i borba protiv korone, nema deprisije, nema nikakve muke. Poručila bih da svako napravi neki korona proizvod, da jednostavno nađe sebi neko zadovoljstvo, može da nacrta nešto, može da nešto izveze, da ištrika, da napiše nešto, može da uradi šta hoće", poručuje Vera.
U svoj proizvod Vera ulaže ne samo trud i znanje, već i ljubav, zbog čega vunenim jorganima daje četrdeset godina garancije. Važno je, kaže, i pravilno održavanje: jorgan se ne pere, već na Sunce iznosi na verske praznike Ilindan i Ivanjdan, a zimi ostavlja na mrazu po nekoliko sati.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.