Stari, ekologija, crkve...

Izvor: Politika, 28.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stari, ekologija, crkve...

Gerontološki centar i punktovi za selekciju smeća uposliće 120 novih radnika

GORNJI MILANOVAC – Ova opština je od Nacionalnog investicionog plana (NIP) dobila nešto više od dva miliona evra, a glavnina sredstava će biti utrošena u tri krupnija projekta. To su dom za stare osobe (gerontološki centar), ekologija i sakralna zdanja. U sva tri slučaja poslovi su već započeti.

– Opština ima više od deset hiljada penzionera, neki su bez pomoći ili >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sa malom pomoći potomaka, pa je dom za ljude trećeg doba od izuzetne važnosti u socijalnoj politici. Od NIP-a smo dobili 283.000 evra, učestvovaće i Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, a pomoć dolazi i od vlade Norveške. Zemljište i komunalne uslove obezbeđuje opština. Odluka je upravo doneta u parlamentu, gradnja započinje u junu, a rok za "ključeve u ruke" je 21 mesec – kaže dr Milica Čekerevac, zamenik predsednika opštine i predsednik Saveta za socijalnu politiku.

Gerontološki centar će primiti 75 osoba na stalni, 12 na dnevni boravak, 40 za klupsko druženje (pre svega žene) i obavljati usluge u 60 staračkih domaćinstava. To je planirani obim aktivnosti koji će opsluživati 70 novouposlenih radnika, pre svega medicinskih sestara (ovde ih je 30 na evidenciji nezaposlenih). Zavisno od vrste smeštaja i potreba, mesečna cena po osobi biće od 14.000 do 20.000 dinara.

– Za rešavanje ekoloških problema iz NIP-a je dobijeno 50.000 evra. Obezbediće se ekološko upravljanje smećem, pre svega na seoskom području. U nekoliko punktova će se obavljati selekcija i pripremati otpad za reciklažu. Dva krupna dobitka doneće ova investicija: nestaće divljih deponija (na ataru opštine ih je sada 120, od čega nekoliko vrlo opasnih po zdravlje) i zaposliće se 50 novih radnika – ističe dr Čekerevac.

Najzad, pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika iz Kraljeva, započela je restauracija crkve brvnare u Takovu, važnog sakralnog zdanja iz Drugog srpskog ustanka. Počelo se sa prispelih pola miliona dinara, a čitav poduhvat će koštati 2,7 miliona. Ujedno, na proleće predstoji i dovršenje crkve na Rudniku (dobijeno 28.000 evra) koju su meštani, uz donatorsku pomoć, gradili proteklih 15 godina. Zanimljivo je da varošica Rudnik i okolna sela nisu imali crkvu duže od pet vekova. Godine 1453, osvojivši Rudnik, Turci su porušili četiri crkve koje su tada zatekli – otkada su Rudničani bez bogomolje.

B. Lomović

[objavljeno: 28.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.