Stari broj, novi operator

Izvor: RTS, 08.Maj.2011, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stari broj, novi operator

Državana sekretarka za Digitalnu agendu Jasna Matić, najavila je da će od 1. jula građanima biti omogućeno da menjaju operatore bez promene broja mobilnog telefona. Postupak prenosa brojeva u mobilnoj telefoniji odlagan zbog ponavljanja tendera za nabavku opreme, kaže Matićeva.

U Srbiji će od 1. jula biti omogućeno prenošenje brojeva u mobilnoj telefoniji, izjavila je državana sekretarka za Digitalnu agendu Jasna Matić.

Matićeva je agenciji Beta rekla >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da je, posle nekoliko odlaganja, 1. jul rok koji čvrsto stoji, dodajući da je prenosivost brojeva u mobilnoj telefoniji trenutno u fazi testiranja.

"Sva tri opetratora testiraju opremu koju je postavila Republička agencija za elektronske komunikacije (Ratel), za sada niko nema pritužbe", rekla je državna sekretrka za Digitalnu agendu.

Matićeva je istakla da će građani moći da zadrže svoj broj mobilnog telefona, uključujući i pozivni broj, ali da promene operatore ako nisu zadovoljni uslugama, odnosom prema njima ili bilo kojim drugim aspekotom mobilne telefonije.

Prema njenim rečima, prenosovist brojeva po pravilu ne dovodi do "velike seobe" korisnika od jednog do drugog operatora, ali da sama ta mogućnost podiže kvalitet.

Kada operatori znaju da zbog kvaliteta usluga možete preći kod drugog operatora, vrlo pažljivo će sa vama komunicirati i truditi se na svaki način da zadrže korisnika, objasnila je Matićeva.

Tender odložio postupak

U Srbiji rade tri operatora mobilne telefoniju - Telekom Srbije, Telenor i Vip mobajl, koji zajedno imaju oko deset miliona korisnika.

Prenosivost brojeva u mobilnoj telefoniji trebalo je da počne od 1. januara, ali je početak primene odložen zbog ponovljenog tenderskog postupka za nabavku opreme.

Prema Pravilniku o prenosivosti brojeva, korisnici će za prenos broja plaćati naknadu od 200 dinara novom operateru.

Nakon prenosa broja novi operator je dužan na plati 1.000 dinara kompaniji iz čije mreže je preuzeo broj.

Prenos broja može da se odbije u slučaju da je korisnik manje od tri meseca u mreži davaoca, kao i u slučaju neplaćenih dugovanja iz pripejd ugovora.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.