Starački dom - na Zapadu uobičajan ovde nepoželjan

Izvor: B92, 26.Jul.2015, 20:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Starački dom - na Zapadu uobičajan ovde nepoželjan

Beograđani koji žele da stare i bolesne članove porodice smeste u neki od domova za stare moraju da izdvoje između 400 i 800 evra mesečno.

B92 istražuje kolika je razlika u ceni u državnim i privatnim domovima i da li nadležni rešavaju problem ilegalnih domova na široj teritoriji grada.

Porodice u Srbiji, koje su suočene sa problemom nege starog i nemoćnog, člana, često se snalaze na razne načine, koriste pomoć najbližih i rodbine, ili stručnog lica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje se bavi negom starijih lica. Iako je u svetu to savim normalno, odlazak u takozvani "starački dom" u Srbiji još uvek se vidi kao krajnja i nepoželjna solucija.

Gerontološki centrar, ima kapacitet za smestaj 1.200 starih osoba.

“Cene se kreću od 27 do 55.000 u zavisnosti od smeštaja, broja kreveta u sobi i pre svega od potrebne podrške i nege korisnicima. Dakle tamo gde je potrebno više uložiti, gde je potrebno angažovati više osoblja na kategorijama podrške takozvanim zavisnim kategorijama, sa korisnicima sa prvim prioritetnim stepenom podrške“, izjavila je Suzana Mišić, direktorka Gerontološkog centra Beograd.

U privatnim domovima insistiraju na konceptu domaćinstava sa malim brojem članova, čime korisnicima daju osećaj povezanosti i bliskosti.

“Kod nas se cene kreću od 48.000 dinara pa na više, zavisi od trokrevetne, dvokrevetne i jednokrevetne sobe. Takođe, cena zavisi i od strukture sobe, ali i od stanja korisnika“, rekla je Jasmina Basark, vlasnica doma “Stara Bežanija“.

Na širem području grada postoje i neregistovani domove za stare, vlasnici ovih domova ne plaćaju poreze i druge obaveze prema državi, a uslovi u većini ovih objekata, su veoma loši.

“Inpekcijskim nadzorom vršena je kontrola kako u državnim tako i u privatnim domovima i isto tako u ilegalnim. Naš zakljucak i intenzitet rada je doveo do toga da smo zatvorili devet domova za stare koji pružaju usluge. Od toga su šest ilegalnih i tri doma za stare koji su dobili dozvole po starim propisima i kojima je zabranjeno da rade“, izjavila je Nena Darmanović iz Ministarstva za socijalna pitanja.

S obzirom na demografske probleme koje ima Srbija nega starih lica postajaje sve važnija tema, a nove kontrole nadležnih inspekcija od 30 jula, najavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.