Stanovi prvo u najam, pa otkup!

Izvor: Blic, 18.Feb.2008, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanovi prvo u najam, pa otkup!

SLAVONSKI BROD - Srbi koji su podneli zahtev za povrat stanova u kojima su živeli do izbijanja rata u Hrvatskoj imaju realne šanse da ih vrate ili dobiju adekvatan stambeni prostor, izjavio je u Slavonskom Brodu za „EuroBlic" Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog vijeća Hrvatske i potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke.

Pupovac je rekao da je podneseno 12.000 zahteva, a njihovi podnosioci dobiće status zaštićenog najmoprimca sa mogućnošću da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ovo pravo prenese na članove porodice, a kasnije stanovi otkupe.

- To je deo sporazuma SDSS-a sa HDZ-om prilikom formiranja nove vlade u Hrvatskoj. Uveren sam da će dogovor biti ispoštovan isto kao što sam siguran da će biti obnovljeno 15.000 kuća na području bivše Krajine - rekao je Pupovac isključujući mogućnost određivanja novog roka za podnošenje zahteva za stanove.

Jedno od ključnih pitanja u interesu srpske manjine u Hrvatskoj je i priznavanje radnog staža stečenog od 1991. do 1995. godine. - Za najkasnije 30 dana uslediće novi rok za podnošenje zahteva za priznavanjem tog staža. Za to imamo obećanje Vlade Hrvatske i predstoji nam još samo dogovor o metodama kako bi se to pravo ostvarilo na što jednostavniji način - potvrdio je Pupovac navodeći i problem famoznih lista osumnjičenih za ratne zločine koje takođe bitno usporavaju povratak Srba u Hrvatsku.

- Uspeli smo se izboriti da te liste budu svedene na 1.000 ljudi, a i dalje tražimo da se za sve koji budu optuženi obezbedi pravedno i objektivno suđenje - kaže Pupovac. Prema njegovim podacima, u Hrvatsku se vratilo oko 100.000 Srba dok je 30.00 samo iskoristilo prava na penzije i dokumente te se vratilo u druge države gde živi još oko 100.000 Srba koji se nisu vratili.

- Ekonomska situacija na područjima gde su Srbi bili u većini je teška, opterećena nemaštinom i nezaposlenošću. Zbog toga smo osnovali Centar za razvoj i investicije, krenuli u postupak formiranja 40 zadruga u povratničkim sredinama, te dobili pomoć i podršku za formiranje Banke za razvoj. Značajna je na tom planu i pomoć iz Beograda i Banjaluke gde imamo popdršku koju sada želimo još više konkretizovati - rekao je Pupovac.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.